AAA

KULTURA | 21.10.2017 15:00 > 21.10 15:37

MSU za prvih 24 sata obišlo 4.500 ljubitelja savremene umetnosti


Izložbu "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti" kojom je nakon deset godina otvoren Muzej savremene umetnosti (MSU) na beogradskom Ušću, u prvih 24 sata obišlo je 4.500 posetioca, a danas i čelnici Muzeja i galerija iz zemalja bivše Jugoslavije, Rusije, Rumunije, Bugarske, Lihtenštajn i Kazahstana, saopšteno je iz te institucije.

Nakon brojnih zvanica, državnog vrha Srbije, danas su gosti Muzeja bili direktori i kustosi srodnih institucija iz regiona i Evrope koje je dočekao direktor Muzeja Slobodan Nakarada, a autor koncepcije izložbe Dejan Sretenović i kustosi izložbe Mišela Blanuša i Zoran Erić proveli su ih kroz postavku.

Jedan od sledećih zadataka Muzeja jeste jačanje mreže sa srodnim medjunarodnim institucijama i ponovno uspostavljanje saradnje, koju je Muzej i ranije negovao. Posle obnove zgrade na Ušću, Muzej opet ima infrastrukturu za organizovanje velikih muzejskih izložbi, koje publika zaslužuje i željno iščekuje.

MSU posetili su direktori MSU iz Zagreba Snježana Pintarić, Muzeja moderne i savremene umjetnosti iz Rijeke Slaven Tolj, MSU u Skoplju Mira Gaćina, MSU Republike Srpske Sarita Vujković, Nacionalnog muzeja savremene umetnosti u Bukureštu Kalin Dan, Nacionalne umetničke galerije iz Sofije Jaroslava Bubnova, Muzeja i galerija Ljubljane Blaž Peršin, Umetničkog muzeja u Lihtenštajnu Friedeman Malš, Centra za modernu i savremenu umetnost iz Kazahstana Roza Abenova i Tretjakovske galerije u Moskvi Irina Gorlova.

Program "24x7" traje do petka 27. oktobra, do kada Muzej neće zatvarati vrata ni u noćnim satima, što je po oceni Nakarade jedinstven koncept u svetu.

Od danas posetioce do Muzeja voze tri linije GSP-a, od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog Brda. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.