AAA

KULTURA | 16.04.2018 22:15

Otvorena izložba fotografija Putovanje kroz kulturno nasledje


 Izložba "Putovanje kroz kulturno nasledje" otvorena je danas u holu Kolarčeve zadužbine u Beogradu, saopštio je EU info centar.

Upravnica Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević rekla je da je kulturno nasledje "zajednička prošlost ali i zajednička budućnost gradjana Evrope" i da je evropska kulturna baština posebna vrednost za čovečanstvo.

"Ova izložba je više od fotografskih dokumenata evropskog i srpskog kulturnog nasledja. Ona je značajna u edukativnom smislu i inicira razvijanje svesti o značaju kulture i umetnosti kao okosnice razvoja društva u prošlim, sadašnjim i budućim vremenima", navela je Dimitrijević.

Šef sektora za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese rekao je da je ta izložba samo deo kampanje od preko 40 dogadjaja širom Srbije.

"Evropska komisija je odlučila da celu ovu godinu posveti kulturnom nasledju i to je jedina tematska godina organizovana tokom mandata Komisije predsednika (Žan-Kloda) Junkera. Namera je da se na taj način slavi bogatstvo i raznolikost kulturnog nasledja Evrope ali i podigne svest o društvenom i ekonomskom značaju kulturnog nasledja", rekao je Prese. 

Govoreći o ekonomskim aspektima kulturnog nasledja, Prese je rekao da je u EU u sektoru kulturnog nasledja zaposleno više od 300.000 ljudi.

"Sedam do osam miliona radnih mesta je indirektno povezano s kulturnim nasledjem, što znači da na svako radno mesto sektor kulturnog nasledja kreira 26,7 indirektnih radnih mesta", naveo je Prese.

Izložba će biti postavljena do 28. aprila a postavljena je u okviru obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasledja, u organizaciji EU info centra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.