AAA

KULTURA | 27.08.2019 18:50 > 27.08 18:50

Spomen-soba pesnika Radeta Drainca otvorena u Prokuplju

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je danas u Prokuplju otvorio Spomen-sobu pesnika Radeta Drainca (1899-1943).

Uz ocenu da je život Drainca bio "velika simbolička tema srpske poezije, srpske književnosti i kulture", ministar je rekao da se "njegova sudbina može vezati za sudbinu čitavog srpskog naroda, njegova stradanja, njegova poniranja i njegove podvige", saopštilo je Ministarstvo kulture.

Književno-memorijalna  izložba o Draincu je u zgradi Zanatskog doma.Vukosavljavić je u Prokuplju nagradu Drainac manifestacije "Drainčevi susreti pesnika", uručio ovogodišnjem dobitniku Milosavu Tešiću.

Ove godine se na jubilarnim 50. "Drainčevim susretima pesnika" obeležava i 120 godina od rođenja Drainca.

Radojko Jovanović čije je umetničko ime bilo Rade Drainac, bio je predstavnik "kosmopolitske struje" u srpskoj poeziji između Prvog i Drugog svetskog rata.

Rođen u selu Trbunju u Toplici, školovao se u Kruševcu i Francuskoj, 1922. godine pokrenuo časopis "Hipnos", a prvu knjigu pesama "Afroditin vrt" objavio 1921. godine u Prokuplju u samo tri primerka.

Od 1926. živeo je u Parizu, gde je svirao violinu kao pratnju uz neme filmove.

Usled bolesti, vratio se u Srbiju, mobilisan je po napadu Nemačke na Jugoslaviju i učestvovao je u borbama oko Užica. Pod optužbom da je komunista, krajem 1941. su ga uhapsili četnici, ali su ga pustili na molbu viđenijih Topličana.

Od 1942. bio je u sanatorijumu kod Soko Banje, odakle je s tuberkulozom u poodmaklom došao na lečenje u Beogradu, gde je umro 1943. Kao siromah, sahranjen je o državnom trošku, na Novom groblju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.