AAA

KULTURA | 24.10.2019 17:05 > 24.10 17:05

Laguna najbolji izdavač 64. Medjunarodnog beogradskog sajma knjiga

Na 64. Medjunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je u toku ove nedelje, za najboljeg izdavača je proglašena beogradska "Laguna".
U užem izboru su bile i izdavačke kuće "Arhipelag", "Klio", "Geopoetika" i "Službeni glasnik".

Na sajtu SEEcult.org je objavljeno da za su za izdavački poduhvat ravnopravno nagrađeni deseto kolo edicije "10 vekova srpske književnosti" Matice Srpske iz Novog Sada i "Prozna dela srpskih naučnika" Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" iz Beograda.
"Laguna" je proglašena izdavačem godine uz obrazloženje žirija da je ove godine na Sajmu prisutna s više od 4.000 naslova, od kojih 80 novih, a u prethodnih 12 meseci objavila je 372 nove knjige.

U obrazloženju žirija je navedeno da "Laguna" "sledi svoju dugogodišnju tradiciju i podjednako promoviše domaće i strane pisce, a ima i niz zasebnih edicija vrednih pažnje, od popularne nauke, klasika do literature za decu i mlade".

"Posebna zasluga za popularizaciju knjige jeste kontinuirano otvaranje knjižara širom Srbije, čime 'Laguna' zajedno sa nekoliko drugih, donekle uspeva da popuni prazninu... nastalu posle nestanka velikih državnih izdavačkih i knjižarskih kuća krajem 20. veka", naveo je žiri i pohvalio Lagunu i zbog promovisanja kulture čitanja "organizovanjem niza korisnih manifestacija kao što je 'Noć knjige' ".

U žiriju 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga su bili Dragan Simeunović, Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, Zorana Opačić i Marina Vulićević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.