AAA

KULTURA | 06.12.2019 17:10 > 06.12 18:02

Peter Handke: Volim književnost, prezirem mišljenja i ne odgovaram na pitanja o prosrpskim stavovima


Austrijski pisac Peter Handke kojem će naredne nedelje biti uručena Nobelova nagrada za književnost, izjavio je danas u Stokholmu na tradicionalnoj konferenciji za novinare da voli književnost i da prezire mišljenja, izbegavajući polemiku o svojim prosrpskim stavovima tokom raspada Jugoslavije.

Handke je izrazio nelagodnost zbog polemike nastale oko njegovih ranijih stavova, tako da je danas izbegavao na odgovori na pitanja koja se na to odnose.

"Volim književnost, a ne mišljenja", rekao je on jednoj novinarki koja ga je zamolila da iznese svoje mišljenje o dešavanjima 90-ih godina na Balkanu. "Prezirem mišljenja", dodao je pisac.

Drugi novinar je pitao Handkea zašto u svojim knjigama nije pomenuo Haški tribunal koji je priznao genocid nad muslimanima u Srebrenici, a za koji su okrivljeni ratni i politički lideri bosanskih Srba Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

"Samo nastavite sa vašim pitanjima, volim vaša pitanja", ironično je odgovorio pisac koji je potom pročitao "neprijateljsko" pismo njemu upućeno zajedno sa toalet papirom.

"Više volim jedno anonimno pismo sa toalet papirom od vaših praznih pitanja", rekao je Handke i dodao da je dobio i brojna pisma podrške.

Konferencija za novinare je počela u veseloj atmosferi pošto je hor pevao rodjendansku pesmu Handkeu koji je danas napunio 77 godina.

Pisac je u oktobru rekao da neće odgovarati na pitanja novinara koja se odnose na njegove prosrpske stavove.

"Ja sam pisac. Potičem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ostavite me na miru i ne postavljajte mi tu vrstu pitanja", rekao je tada pisac.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takodje 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagradjen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je i esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela "Veliki pad", "Popodne pisca" i "Juče na putu".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.