AAA

KULTURA | 10.12.2019 19:15 > 10.12 21:09

Peteru Handkeu uručena Nobelova nagrada uz proteste i bojkot. Kristina Doktare vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea

  • Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP
  • Henrik Montgomery/TT News Agency via AP
  • Henrik Montgomery/TT News Agency via AP
  • Stina Stjernkvist/TT News Agency via AP

Austrijski pisac Peter Handke primio je u danas na ceremoniji u Stokholmu Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, preneli su svetski mediji.

Prezentaciju uoči uručenja nagrade Handkeu održao je profesor Andres Olson iz Švedske akademije koji je rekao da je Handke, koji već 30 godina živi u Francuskoj, slobodno odabrao da "piše u egzilu". Olson je takodje govorio o novom stilu proze koji je usvojio Handke a koji je uticao i na druge autore.
Kako prenosi Radio slobodna Evropa, dok su učesnici ceremonije dodele nagrada stizali u stokholmsku koncertnu dvoranu desetine demonstranata protiv Handkea ih je dočekalo ispred sa plakatima na kojima je pisalo "Nema Nobela za lažne vesti".

Mnogi su bojktovali ceremoniju i osudili odluke o dodeli nagrade Handkeu zbog njegovi prosrpskih stavova tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Pisac je u oktobru rekao da neće odgovarati na pitanja novinara koja se odnose na njegove prosrpske stavove.

"Ja sam pisac. Potičem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ostavite me na miru i ne postavljajte mi tu vrstu pitanja", rekao je tada pisac.

Rodjen 1942. u Koruškoj, u Austriji, od majke slovenačkog i oca nemačkog porekla, Handke je postao jedan od retkih zapadnih intelektualaca koji je naklonjen Beogradu.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet "Pravda za Srbiju" koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takodje 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagradjen je za "uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva", napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je i esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela "Veliki pad", "Popodne pisca" i "Juče na putu". Napisao je više od 40 romana, eseja, zbirki pesama, oko 15 pozorišnih predstava i scenarije za filmove.

U Oslu i Stokholmu danas su svečano uručene Nobelove nagrade za 2019. godinu svim dobitnicima tog prestižnog priznanja. Jedini izuzetak za ovu godinu je dodela dve nagrade za književnost, za 2018. i 2019. jer je prošle godine ta nagrada izostala zbog skandala koji je potresao Švedsku akademiju. Nagrada za 2018. pripala je poljskoj spisateljici Olgi Tokačurk.

Svečana dodela nagrada je tradicionalno 10. decembra, na dan smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela, a priznanja se uručuju u Stokholmu za medicinu/fiziologiju, hemiju, fiziku, ekonomiju i književnost a u Oslu nagrada za mir.
Al Džazira: Vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea
Švedska lekarka i autorka Kristina Doktare, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, piše Al Džazira Balkan.

Kako se navodi, ona je 1992. godine prva progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i, kao lekarka UN, ukazala šta se dešava.

Večeras je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje austrijaskom piscu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam", rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci, a okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Dodaje se da je govorila o ratovima na Balkanu, odakle je izveštavala i ukazivala na zločine koji se dogadjaju. Govorila je o smradu raspalih tela i užasima kojima je svedočila.

"Dok god živim, svedočiću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana", dodala je.

Doktare je istakla da je ranije bila ponosna na Akademiju, "Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku, a sada osećam sramotu i krivicu".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.