AAA

KULTURA | 15.01.2020 17:30 > 15.01 17:30

Obeležena 89. godišnjica Biblioteke grada Beograda

Biblioteka grada Beograda danas je proslavila svoju 89. godišnjicu, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je Biblioteka grada Beograda sa 150.000 članova vodeća i u zemlji i u regionu.

"To znači da se kultura čitanja neguje na profesionalan, doličan način, uz veliki trud i entuzijazam onih koji su na čelu ove ustanove", izjavio je Vukosaljević.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da se sve važno za jedno društvo: kultura, umetnost, istorija prepliće u Biblioteci grada.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninakov kazala je na svečanosti da zadatak te institucije nije samo da bude najbolja u Srbiji, već da mora da bude i u nizu najboljih u Evropi i svetu.

Biblioteka grada Beograda dodelila je nagradu "Marija Ilić Agapova" za najboljeg bibliotekara s teritorije grada Beograda i ona je pripala Ivani Nikolić, dok je nagrada "Gligorije Vozarović", za najboljeg izdavača i najboljeg knjigovesca u 2019. godini dodeljena je Izdavačkoj kući "Izdavački centar Matice srpske" za objavljivanje stotinu knjiga Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti".

Nagrada "Gligorije Vozarović" za najboljeg knjigovesca u 2019. godini, dodeljena je Zlatki Crevar iz Knjigoveznice "Zaharije Orfelin" iz Beograda.

Najčitanija knjiga savremene prevedene književnosti u 2019. godini je roman "Ponoćno sunce", norveškog književnika Jua Nesbea, u izdanju Lagune.

Laguna je za taj roman dobila nagradu za najčitaniju knjigu stranog autora.

Biblioteka grada Beograda osnovana je 1931. godine, ali svoje istorijske početke ima već u 19. veku.

U adaptiranu zgradu u Knez Mihailovoj ulici preseljena je 1986. godine, gde se i danas nalazi.

Status matične biblioteke za područje grada dobila je 1994. godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.