AAA

KULTURA | 01.04.2021 14:35 > 01.04 14:36

Dve nove knjige novinara Ivana Mrdjena

"Prometej" iz Novog Sada objavio je roman "Koverat Ane Zonai", prvenac beogradskog novinara Ivana Mrdjena.

"Reč je o tri potpuno različite priče koje prate ne baš srećan život moje majke. Prva se bavi sudbinom banatskih Nemaca uoči, tokom i neposredno posle Drugog svetskog rata, u središtu druge su nesnalaženja 'pobednika' u mirnodopskim uslovima odmah posle tog rata, posebno u Beogradu, dok se treća fragmentarno odnosi na skoro četvrt veka majčinog gastarbajterovanja u Nemačkoj", kaže za Betu autor romana.
Književnik Milutin Ž. Pavlov, koji je recenzent knjige, napisao je da je Ivan Mrdjen poput Strindberga iz maglene banatske pustare zašao u familijarne rukavce da nam kaže ko smo i gde smo na stanici sa koferima zaturenog zaborava, kao da nam se juče ne dogadja i danas, bez obzira na nacionalno ime, veroispovest i prezime.

Ako je dugogodišnji urednik više listova ("Duga", "Borba", "Naša borba" i "Blic"), svojevremeno i direktor NIP "Borba" i NP "Vreme", donekle iznenadio svojim pokušajem da ostavi trag u savremenoj književnosti, njegova druga knjiga, koja se, sticajem pandemijskih okolnosti, takodje pojavila ovih dana – nudi nešto očekivano i poznato.

"Reč je o knjizi pod naslovom 'Sa mnom više nema šale', u kojoj su svi moji komentari iz 'Blica' od početka 2018. do 4. maja 2020. godine, kad sam počeo da pišem za portal Nova.rs. Time je zaokružena moja lična tetralogija, posle 16 godina i osam dana neprekidnog pisanja za novine, u kojima sam dočekao i penziju", kaže Mrdjen, uz napomenu da su prethodno objavljene knjige "Sa Beogradom na ja" (2004-2010), "Sa Tadića na Vučića" (2011-2013) i "Sa nadom u malo sutra" (2014-2017).

Autor ukazuje da je posebna vrednost ove knjige indeks sa imenima 1.700 ličnosti, pomenutih u njegovim zapisima tokom ovog perioda, u kojima je zabeležio mnogo značajnih dogadjaja u životu njegovih prijatelja, kolega i sugradjana.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.