AAA

KULTURA | 19.04.2021 13:05 > 19.04 13:48

Saša Radojčić dobitnik nagrade Desanka Maksimović

Dobitnik nagrade "Desanka Maksimović" za 2021. godinu je pesnik Saša Radojčić, saopštio je danas žiri Zadužbine koja nosi ime po našoj najvećoj pesnikinji.

Žiri u sastavu Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović, doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koji dodeljuje Zadužbina "Desanka Maksimović" za 2021. godinu, dodeli Saši Radojčiću, pesniku, kritičaru, redovnom profesoru i prevodiocu.
U obrazloženju odluke je navedeno da je Radojčić pesnik koji je autentičnim pesničkim opusom uspešno sintetizovao filozofska znanja, sveopštu eruduciju i jednostavnost pesničkog izraza.

Radojčić predstavlja liniju srpske poezije usmerene na tradiciju pesništva, sofisticiran iskaz i originalnost oslonjenu na lično iskustvo. Time je dao poseban doprinos razvoju srpske poezije.

Saša Radojčić (1963) je diplomirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu predaje Filozofiju umetnosti u zvanju redovnog profesora. Objavio je osam zbirki pesama.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.