AAA

KULTURA | 06.03.2017 16:40 > 06.03 16:46

Miomiru Petroviću književna nagrada Laza Kostić

Književna nagrada "Laza Kostić" za ovu godinu uručena je danas, prvog dana Salona knjiga na Novosadskom sajmu, Miomiru Petroviću, za knjigu "Kuća od soli", u izdanju beogradske "Lagune".

"Nagrada me je jako prijatno iznenadila. Slovim za pisca koji puno piše i objavljuje i ima respektabilnu recepciju, ali sam i takozvani stalni stanar šireg izbora za NIN-ovu nagradu. Obrazloženje žirija za ovu nagradu me je uverilo da su moje namere dobacile do onog poetskog, filozofskog i intelektualnog cilja zbog koga nisam spavao noćima", rekao je Petrović na svečanosti.

Na Novosadskom sajmu danas su, povodom Medjunarodnog sajma obrazovanja "Putokazi", prvi put uručena priznanja najboljim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Institut IQ Individual doo iz Novog Sada nagradjen je sa tri Velike zlatne medalje i Peharom Novosadskog sajma na osnovu ukupnih rezultata ocenjivanja kvaliteta, za kvalitet obrazovnog procesa.

Univerzitet Privredna akademija iz Novog Sada dobitnik je četiri Velike zlatne medalje i Pehara Novosadskog sajma za visok kvalitet obrazovanja.

Na Novosadskom sajmu danas su počeli Salon knjiga, Izložba umetnosti "Art ekspo" i Sajam obrazovanja "Putokazi".

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je za dalji razvoj Srbije i naročito budućnost mladih ljudi izuzetno važno dualno obrazovanje.

Naveo je da su pre šest meseci bila samo tri profila takvog obrazovanja, u okviru srednjeg stručnog obrazovanja, a da ih je u medjuvremenu "iskreirano" devet, dok je još pet u pripremi.

Do kraja godine, kako je rekao, očekuje se izmedju 17 i 20 novih profila srednjeg obrazovanja.

Šarčević je rekao da je u završnoj fazi izrazda Zakona o srednjoj školi i Zakona o dualnom obrazovanju.

"Već su 62 kompanije u dualnom modelu u Srbiji i još 77 ih je u pripremi. Ovih dana pregovaramo sa Američkom privrednom komorom, što je još nekoliko stotina kompanija. Vlade Nemačke, Švajcarske i Austrije su u projekte dualnog obrazovanja u Srbiji uložile stotine miliona evra i švajcarskih franaka", kazao je Šarčević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.