AAA

KULTURA | 15.03.2017 16:05

Uručena nagrada Meša Selimović za knjigu godine


Nagrada Večernjih novosti "Meša Selimović" za knjigu godine uručena je danas u beogradskom Narodnom pozorištu Vladislavu Bajcu za knjigu "Hronika sumnje" u izdanju Geopoetike i Mirku Demiću za knjigu "Ćutanja iz gore" u izdanju Agore.

Laureatima je uručena nagrada koja se sastoji od plakete reljefa sa likom Meše Selimovića, Povelje i novčanog iznosa.

Komentarišući knjigu "Ćutanja iz gore" Mirka Demića, književni kritičar Goran Maksimović rekao je da se u romanu preispitivanjem prošlosti, sadašnjosti i budućnosti dolazi do saznanja da je sve neizvesno i nejasno u različitim vremenskim razdobljima i da je samo izvesna ljudska patnja i stradanje.

"Demićev narod koji je živeo ili živi na Petrovoj gori, podjednako to važi za Srbe i Hrvate, pravoslavne i katoličke hrišćane, narod je koji je prerastao u simbol univerzalne sudbine raskorenjenog čoveka, koji vekuje na 'ničijoj zemlji' i iz generacije u generaciju pokušava da tu zemlju prisvoji za sebe", kazao je Maksimović.

Književna kritičarka Vladislava Gordić Petković izjavila je da je "Hronika sumnje" Vladislava Bajca knjiga o tajnim i javnim herojima, o sumnjama i zabludama, pogrešno usmerenoj energiji i umetničkim delima koja su menjala istoriju i bila menjana istorijom.

Dobitnik nagrade Vladislav Bajac rekao je da su pitanja osnovni instrument stvaralaštva i put ka znatiželji i avanturi i dodao da pisci zato i pišu da bi uvek i iznova postavljali nova pitanja.

"Malobrojne knjige polože ispit vremena, možda su zato otkrile neku tajnu života i smrti. Otud valjda i nagrade, kao stanice i odmorišta na putu književne neizvesnosti", rekao je Bajac.

Mirko Demić rekao je da mu u knjizi "Ćutanja iz gore" nije bila namera da trguje jeftinim sentimentima koji se dodeljuju žrtvama, niti da razume bezumlje, ma sa čije strane dolazilo i dodao da mu je jedina ambicija bila da književnim sredstvima dopre na tren u nečistu savest.

"Samo literaturom se može sačuvati sećanje na jedno vreme, na ljude i krajeve u kojima su oni vekovima živeli", dodao je Demić.

U ovogodišnjem Velikom žiriju "Večernjih novosti" za knjigu godine učestovalo je 55 književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara. Kritičari su ove godine predložili 112 knjiga, a nagrade su sa po 15 glasova ravnopravno dobili romani "Hronika sumnje" u izdanju Geopoetike i "Ćutanja iz gore" u izdanju Agore.

Nagradu za najbolji roman dodeljuju novine "Večernje novosti" i Udruženje izdavača i knjižara Srbije. Nagrada se dodeljuje od 1988. godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.