AAA

KULTURA | 15.03.2017 18:20

Zlata Kocić dobitnica Disove nagrade za 2017.

Disovu nagradu za 2017, koja se dodeljuje u čast pesnika Vladislava Petkovića Disa, dobila je pesnikinja, prevodilac i esejista iz Beograda Zlata Kocić (67), saopšteno je danas u Čačku.

Nagradu dodeljuju čačanska biblioteka "Vladislav Petković Dis" i Grad Čačak, a biće uručena dobitnici 26. maja na završnoj svečanosti ovogodišnje 54. pesničke manifestacije "Disovo proleće".

Te svečanosti u čast pesnika Vladislava Petkovića Disa svake godine organizuje čačanska biblioteka koja nosi njegovo ime.

Odluku žirija o ovogdišnjem laureatu saopštio je na konferenciji za novinare predsednik žirija, književni kritičar i Radivoje Mikić.

Disova nagrada sastoji se od plakete sa Disovim likom i novčanog dela od 200.000 dinara u bruto iznosu, a dobitnicima nagrade bibloteka štampa i knjigu nove ili izabrane poezije i priredjuje izložbu sa katalagom.

Kocićeva je objavila deset knjiga pesama, tri poetsko dramska dela, knjigu ogleda o poeziji Miodraga Pavlovića i brojne prevode poezije i romana ruskih pisaca.

Za pesnički opus dobila je "Zmajevu nagradu", "Žičku hrisovulju", nagrade "Rade Drainac", "Jefimijin vez", "Zaplanjski Orfej" i "Gordana Todorović".

U okviru manifestacije, koja je počela 10. marta i završava se 26. maja, biće priredjeno i više književnih promocija i likovnih izložbi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.