AAA

KULTURA | 16.08.2017 14:55

Milovan Danojlić dobitnik pesničke nagrade Drainac

Pesnička nagrada "Drainac" ove godine pripala je književniku Milovanu Danojliću za zbirku pesama "Životi, životi"(2016.) u izdanju Albatros plusa iz Beograda, jednoglasno je odlučio žiri za dodelu te tradicionalne nagrade.

Književnik Milovan Danojlić u zbirci pesama "Životi, životi" je dao snažnu lirsku ispovest i izveo zaključke o smislu života, o prolaznosti i smrti, o ljudskim radostima i patnjama, kao i o razlozima za neprestanu borbu i traganje za onim najvrednijim u ljudskom biću, navodi se u obrazloženju žirija.

Danojlić je rodjen 1937. godine u Ivanovcima u Srbiji, član je SANU od 2000 godine. Od 1984. godine živi i radi u Francuskoj. Piše poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku. Objavio je 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Najpoznatije Danojlićeve knjige su "Neka vrsta cirkusa", "Lične stvari-pogledi o sebi i o drugima" i "Balada o siromaštvu".

Dobitnik je više književnih nagrada od kojih su najpoznatije NIN-ova nagrada za delo "Oslobodioci i izdajnici" 1997. godine, Oktobarska nagrada grada Beograda, Zmajeva nagrada, nagrade Branko Ćopić, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović i mnoge druge.

Nagrada će Danojliću biti uručena 28. avgusta na Drainčevim susretima pesnika koji se u Prokuplju i Toplici održavaju 48. put.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.