AAA

KULTURA | 04.10.2017 16:25 > 04.10 16:27

Osnovci odabrali najbolje knjige: Olimpijski san i Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske

Najveći žiri sastavljen od 100 djaka beogradskih osnovnih škola izabrao je najbolje knjige od 47 koliko ih je pristiglo na konkurs i "Dositejevo pero", prvu nagradu za stariji i mladji uzrast dodelio Silviji Otašević za "Olimpijski san" i Slobodanu Stanišiću za delo "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske".

Njihove knjige za najbolje objavljene u 2016. godini proglasio je "najoštriji i najiskreniji žiri" koji je odlučivao izmedju 47 naslova prispelih na konkurs, od kojih su 22 bila namenjena mladjim osnovcima a 25 starijim, saopštili su danas organizatori konkursa Dečje kritike.

Konkurs Dečje kritike "Dositejevo pero" ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka "Dositej Obradović" i organizacija "Prijatelji dece Opštine Voždovac" prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze svoje mišljenje o literaturi koja im je namenjena.

Po oceni tog najzahtevnijeg žirija druga nagrada za stariji uzrast pripala je knjigama "Ludvig van Mocart" Vesne Aleksić i "Ovčarsko-kablarska bajka" Raše Popova, koje su takodje, kao i obe pobedničke, izdanje čačanske Pčelice.

Isti broj poena, osvojile su i knjige "Volim te Sandra, ako nije problem" Zorana Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike i Lagunina "Nemanjići dva orla" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Treća nagrada u kategoriji za starije osnovce pripala je Gradimiru Stojkoviću za "Na bregu kuća mala" u izdanju Lagune.

Drugu nagradu za mladji uzrast dobila je knjiga "Trista slavujevih pesama, Radomira Putnjikovića, u izdanju Kreativnog centra, dok treću dele  "Meni je mene žao" Miroslava Kokošara u izdanju Banatskih niti i Buklendova "Ovako je to bilo" Branka Stevanovića.

Nagrade "Dositejevo pero" dobitnicima će biti uručene 7. oktobra u Biblioteci grada Beograda u okviru Dečje nedelje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.