AAA

KULTURA | 07.10.2017 17:35 > 07.10 17:42

Uručene nagrade Dositejevo pero za najbolje knjige po oceni dečijeg žirija

Piscima najboljih dečjih knjiga u 2016. godini, po oceni velikog, stočlanog dečjeg žirija, Slobodanu Stanišiću i Silviji Otašević danas su povodom Dečje nedelje u Biblioteci grada Beograda uručene nagrade "Dositejevo pero" za knjige "Olimpijski san" i "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske".

Odluku o tome da jubilarno, 20. "Dositejevo pero", za najbolju knjigu za stariji i mladji uzrast dobiju "Olimpijski san" i "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske" doneo je "najoštriji i najiskreniji žiri" sastavljen od 100 beogradskih osnovaca koji su odlučivali izmedju 47 naslova.

Osnovci do 11 godina birali su pobednika za mladji uzrast izmedju 22 knjige prispele na konkurs Dečje kritike, dok su tri više bile pred onim starijim od 12 do 14 godina.

Zamenik direktora Gradske biblioteke Marjan Marinović ocenio je da je "Dositejevo pero" nagrada koja piscima znači više od svih ostalih priznanja, jer žiri čine deca koja odlučuju "na način koji se gubi odrastanjem".

"Deca odluku donose iskreno, bez foliranja, po aršinima pravičnosti", rekao je Marinković i dodao da proces koji je pokrenulo Dositejevo pero predstavlja veliki čin jer se svako dete razvija kroz čitanje i uči da razume sebe i svet oko nas.

Drugo mesto, zbog kako je organizator naveo, ogromne konkurencije, u kategoriji za stariji uzrast podelile su četiri knjige "Ludvig van Mocart" Vesne Aleksić, "Nemanjići, dva orla" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, "Volim te Sandra, ako nije problem" Zorana Božovića. Ista nagrada pripala je i poslednjoj knjizi koju je u životu napisao Raša Popov "Ovčarsko-kablarska bajka".

Treća nagrada u kategoriji za starije osnovce pripala je Gradimiru Stojkoviću za knjigu "Na bregu kuća mala".

Drugu nagradu za mladji uzrast dobila je knjiga "Trista slavujevih pesama" Radomira Putnjikovića, dok treću dele "Meni je mene žao" Miroslava Kokošara i "Ovako je to bilo" Branka Stevanovića.

Konkurs Dečje kritike "Dositejevo pero" ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka "Dositej Obradović" i organizacije "Prijatelji dece Opštine Voždovac" i "Prijatelji dece Opštine Zemun", prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze svoje mišljenje o literaturi koja im je namenjena.

Deca su Stanišićeve knjige kao najbolje izabrali tri puta, a isto toliko puta dobio je dugu i treću nagradu.

Silvija Otašević dobila je prvu nagradu i za "Plurkine musketare".

Njihove pobedničke knjige izdanja su čačanske Pčelice. "Olimpijski san" objavljen je uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije, predgovor i pogovor pisali su Nadja Higl i Aleksandar Šapić.

Medju najviše nagradjivanim piscima, dobitnicima Dositejevog pera, za ove dve decenije su Gradimir Stojković, Ljubivoje Ršumović, Uroš Petrović, Igor Kolarov i Jasminka Petrović.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.