AAA

KULTURA | 08.10.2017 23:05

Više od tri hiljade knjiga razmenjeno na festivalu ČitamČitaš

Tokom petog godišnjeg festivala knjige ČitamČitaš u "Novom bioskopu Zvezda" razmenjeno je više od 3.000 knjiga, a prostorije tog beogradskog bioskopa posetilo je više od 2.000 ljudi, procena je organizatora manifestacije.

Drugog i poslednjeg dana festivala održana je tribina "Poznati čitaju" u okviru koje su književnici, muzičari glumci, novinari, sportisti odgovarali na pitanja publike i preporučivali knjige i filmove.

U okviru festivala bile su radionica stripa i kreativnog pisanja.

Veoma posećena bila je tribina "Knjiga u svetu filma", a posle kratke retrospektive o istoriji filmske umetnosti, izdvojene su najuspelije ekranizacije književnih dela, njihove glavne odlike i pružen je uvid šta je neophodno izbeći kao zamku pri adaptiranju.

Tokom festivala održana je i tribina "Reanimacija: Kultura ovde i dalje živi!", a prikazani su filmovi radjeni po knjizi, noveli ili stripu: "Farenhajt 451", "Sin City" i "Kvaka 22".

Organizatori su istakli da je ideja festivala i popularizacijom knjige i čitanja, kao i revitalizacija prostora od kulturnog značaja kao što je centralni beogradski bioskop "Zvezda" koji je privatizovan i zatvoren.

"Velika posećenost festivala je samo jedan od indikatora da građani prepoznaju važnost prostora od kulturnog značaja kao i da imaju potrebu da budu deo ovakvih inicijativa", ocenila je jedna od orgaizatorki Tamara Ležaić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.