AAA

KULTURA | 22.10.2017 18:25 > 22.10 21:06

Svečano otvoren 62. Medjunarodni sajam knjiga


U Beogradu je danas svečano otvoren 62. Medjunarodni sajam knjiga čiji je počasni gost nemački jezik, a predvidjeno je da u okviru te manifestacije Nemačka, Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn predstave svoje savremeno stvaralaštvo sa 350 premijernih naslova. 

Svečano otvaranje sajma počelo je programom "Četiri zemlje jedan jezik" u 18 sati a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa 1.000 knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja.

Otvaranju u Hali 2 Beogradskog sajma prisustvovao je veliki broj gradjana i posetilaca te manifestacije.

Austrijski pisac Karl Markus Gaus je na otvaranju kazao da program "Četiri zemlje jedan jezik" pokazuje da razlike koje postoje izmedju jezika u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Lihtenštajnu nisu velike.

Dodao je da su razlike koje postoje u zvučenju, melodiji i stilu u srpskom, hrvatskom, bošnjačkom i crnogorskom jeziku jesu značajne za književnost, ali mogu biti produbljene politički.

Akademik Miro Vuksanović je kazao da su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora nekada bile deo jedne zemlje Jugoslavije, i da su književnici u tim zemljala pisali jednim književnim jezikom, koji je danas razvrstan na četiri književnosti, četiri jezika i četiri zemlje.

"Jedan jezik je postao četiri, a u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Lihtenštajnu imamo četiri zemlje sa jednim jezikom", rekao je Vuksanović na svečanom otvaranju.

Kapije Beogradskog sajma zvanično su za posetioce otvoreno od 10 časova, a ljubiteljima pisane reči će se do 29. oktobra, pod sloganom "Ključ je u knjigama", predstaviti 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Kako je najavljeno, dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Miler održaće predavanje u ponedeljak u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a gosti sajma biće i Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nadj Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla.

Ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan od Lihtenštajna će u ponedeljak u okviru progama "Neobična geografija" zajedno sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem predstaviti svoje zemlje i kulturu.

Kroz različite programe Sajam će obeležiti i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina od rodjenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", 50 godina od izdavanja romana "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Kao i svake godine Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, a porodični dani su 23. i 24. oktobra.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.