AAA

KULTURA | 22.12.2017 15:00

Bosanski akademik Abdulah Sidran sutra govori stihove na Kolarcu (VIDEO)


Član Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) Abdulah Sidran sutra će od 19 časova govoriti svoje stihove u Zadužbini Ilije M. Kolarca u Beogradu, u okviru programa "Poezija uživo", koja se održava jednom mesečno uz direktan prenos na Radio Beogradu 2.

Sidran je danas na konferenciji za novinare rekao da mu je velika čast da učestvuje u programu koji je na izvestan način antologijski, jer u toku godine mogu da govore samo 12 pesnika iz regiona i Evrope i dodao da je to za njega kompliment.

On je najavio da će na književnoj večeri u Kolarčevoj zadužbini govoriti "antologijski presek svega što je u poeziji radio", a da će nakon sat vremena, koje prenosi Radio Beograd, razgovarati sa publikom i možda pročitati i neka prozna dela ili scenarije.

Sidran je kazao da je rat u Bosni i Hercegovini izazvao "erupciju dobrih pesnika".

"U Sarajevu danas postoji 15 do 20 jako, jako dobrih pesnika, kao da je ta kolektivna nesreća htela u duhu da kompenzuje ono što je tim narodima uništila u materijalnom smislu", rekao je Sidran.

On je dodao da je jugoslovensko zajedništvo u kulturi uspelo da se očuva i obnovi.

"Naše zemlje jesu razorene, naša društva uništena, ali ja sam svedok da je preživelo stotine predratnih prijateljstava u kulturi", rekao je Sidran.

Glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2 Radoman Kanjevac rekao je da Sidran izabran da govori kao pesnik koji ima i "osećajnost i duhovitost" i da je "neprocenjivo kada pesnik sam govori svoje stihove".

Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević rekla je da je veliko interesovanje za program "Poezija uživo" i da je interesovanje bilo i za prvo veče u ciklusu kada je svoje stihove kazivao akademik Srpske akademije nauka i umetnosti Matija Bećković.

"Za dva dana podeli se 200 karata za malu salu", rekla je Dimitrijević i dodala da će program trajati do kraja maja, a da su ulaznice besplatne.

Kanjevac je najavio i da će u okviru novogodišnjeg programa Radio Beograd, 29. decembra ujutro organizovati program sa tri gradonačelnika uživo u tri studija u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde će gostovati Siniša Mali, Darko Bulatović i Miloš Vučević.

On je kazao da će u subotu, 30. decembra biti emitovan intervju sa predsednikom SANU Vladimirom Kostićem, da je za nedelju napravljen izbor najbolje rok muzike u emisiji sa Žikicom Simićem, da će kao i svake godine prenositi novogodišnji koncert bečke filharmonije i da će 1. januara biti emitovano knjiženo veče na kojem je Bećković govorio svoje stihove.

Kanjevac je kazao da naredne godine Radio Beograd 2 proslavlja 60 godina postojanja i da će 21. aprila biti održan veliki koncert tim povodom.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.