AAA

KULTURA | 07.09.2018 16:10

Na štandu Srbije na Sajmu knjiga u Moskvi izložena dela savremenih srpskih pisaca


Na nacionalnom štandu Srbije na Sajmu knjiga u Moskvi, koji se održava od 5. do 9. septembra, izložena su dela domaćih savremenih pisaca, kao i dela posvećena našoj srednjovekovnoj umetnosti, kulturi i tradiciji, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Ruskoj publici premijerno je predstavljena zbirka pripovedaka Danila Kiša "Grobnica za Borisa Davidoviča", nedavno prevedena i objavljena na ruskom jeziku.

Kako je navedeno, posetioci su imali priliku da se susretnu i sa delima Borislava Pekića, Vaska Pope, Miodraga Pavlovića, Ivana V. Lalića, kao i Milorada Pavića na čiju je bistu u Moskvi, tokom sajma, delegacija Srbije predvodjena pomoćnicom ministra za savremeno stvralaštvo i kreativne industrije Ivanom Dedić, položila cveće.

"Na sajamskim forumima posebnu pažnju publike privukli su razgovori sa piscima Vladanom Matijevićem i Nikolom Vujčićem, a u tematskim diskusijama skrenuta je pažnja na savremeni srpski roman, dramu i poeziju", navodi se u saopštenju.

Deo štanda Srbije posvećen je autorima koji su učestvovali i pisali o Prvom svetskom ratu: Vladislavu Petkoviću Disu, Petru Kočiću, Milutinu Uskokoviću i Milutinu Bojiću, kao i obelažavanju aktuelnih godišnjica naših klasika Miloša Crnjanskog, Desanke Maksimović i Alekse Šantića.

Predstavljen je ruskoj publici i Medjunarodni sajam knjiga u Beogradu, o čijim aktivnostima je govorio predsednik Odbora Sajma knjiga  Zoran Avramović.

Srbija se na moskovskom Sajmu knjiga predstavlja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, a u organizaciji Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" kao programskog i Privredne komore kao tehničkog realizatora, navodi se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.