AAA

KULTURA | 29.11.2018 19:45 > 29.11 20:01

Fotografija Vinsenta Van Goga zapravo slika njegovog brata

Jedna od dve postojeće fotografije Van Goga, za koju se oduvek verovalo da predstavlja čuvenog holandskog slikara, zapravo je slika njegovog brata, saopštio je danas muzej Van Goga u Amsterdamu.
"Fotografija za koju se uvek pretpostavljalo da je Vinsent van Gog na njoj, tada dečak od 13 godina, zapravo je, kad se bolje pogleda, to njegov stariji brat Teo van Gog koji je imao 15 godina", navela je uprava muzeja.

Crno-bela fotografija predstavlja dečaka s kovrdžavom kosom i svetlim očima. To je jedna od dve postojeće fotografije poznatog slikara i nalazi se na brojnim biografijama o njemu.

Braća su mnogo ličila, ali je Vinsent imao finije crte lica i veoma svetle oči, kao oči dečaka, njegovog brata, na slici, dodao je muzej.

Van Gog, rodjen 1853. godine i poznat po uljanim autoportretima u jakim bojama, nije voleo da bude fotografisan. Na drugoj, sada jedinoj fotografiji, umetnik ima 19 godina.

Fotograf je Belgijanac Balden  Švarc, a slika se prvi put pojavljuje na izložbi 1957. godine. Slika se nalazila u katalogu izložbe pod nazivom "Portret Vinsenta van Goga (oko 1886)".

Posle sumnje da dečak na slici nije slikar, stručnjaci su detaljno ispitali fotogragiju i zaključili da je to Teo van Gog, s kojim je slikar imao svetski poznatu bogatu prepisku.

Praunuk Tea van Goga, Vilem van Gog, koji je savetnik muzeja, izjavio je da je bio iznenadjen saznanjem da je na slici njegov pradeda, a ne Vinsent, ali je dodao da je srećan što je misterija konačno rešena.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.