AAA

KULTURA | 12.04.2019 11:25 > 12.04 11:25

U Galeriji Novembar otvorena izložba Selene Vicković


Slikarka iz Srbije i predstavnica savremene umetnosti Selena Vicković otvorila je samostalnu izložbu "Ko se boji mraka još?" u Galeriji Novembar u Beogradu koja će trajati do 26. maja.
 
Kroz simboliku igračaka, umetnica u svojim najnovijim delima predstavlja motive ljudskih sećanja i percepcije prošlosti.

Vicković, koja je od osamdesetih godina prošlog veka aktuelna na domaćoj, ali i francuskoj sceni, istakla je da se uprkos poželjnom boravku u inostranstvu, umetnička zrelost danas može steći i u Srbiji.

"Moguće je ovde steći takvu zrelost pošto su uslovi malo 'žešći'. Sa druge strane, mislim da je dobro bilo gde otići čak i da nisu takvi uslovi kakvi jesu, da se bude malo tamo, malo ovde", kazala je ona.

Tom izložbom Galerija Novembar obeležava prvih godinu dana rada. Sa ciljem da razvija kulturne i umetničke aspekte savremene vizuelne umetnosti, galerija je otvorena u opštini Vračar, na kojoj takvih izložbenih prostora gotovo i da nema.

Galerija za ovu godinu planira izložbeni program fokusiran na domaće umetnike koji su otišli iz Srbije i postigli značajne uspehe na globalnoj umetničkoj sceni.

"Pokušavamo da budemo što profesionalniji u onome što radimo, počevši od ovog predivnog prostora koji jeste namenjen umetničkom delu. On ima sve kvalifikacije jednog pravog galerijskog prostora, ali takodje i odnos koji imamo i kreiramo prema umetnicima je nešto čime uspevamo da zadobijemo njihovu pažnju, jer su nam oni najbitniji", rekla je direktorka galerije i kustoskinja Maja Kolarić.

U Galeriji Novembar samostalne izložbe imali su, izmedju ostalih, Selma Selman, Vuk Vidor, Ivan Grubanov, Ivana Bašić, Ana Milenković.

U okviru "Porodičnih dana" ta galerija je organizovala razgovore o umetnosti i kreativne radionice sa ciljem negovanja zdravih kulturnih navika kod buduće publike.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.