AAA

KULTURA | 14.04.2020 17:55 > 14.04 18:07

Umro slikar Ljubiša Djurić

Poznati slikar i umetnik Ljubiša Djurić umro je u Beogradu od posledica virusa korona, objavila je njegova porodica.

Djurić je poslednjih godina živeo i radio u Beogradu i Parizu, bio je član ULUS-a, SULUJ-a i udruženja francuskih umetnika "La maison des artistes", i ostavio trag na srpskoj i evropskoj umetničkoj sceni.

Za svoje bogato umetničko stvaralaštvo osvojio je mnogobrojne nagrade i priznanja, medju kojima nagradu "Cvijeta Zuzorić", Nagradu grada Beograda, prvu nagradu Cetinjskog salona i druge.

Ljubiša Djurić bio je osnivač jedinog simpozijuma za dizajn nakita u Srbiji "MajdanArt", a kao glavni dizajner nakita u "Zlatari Majdanpek" radio je više od 30 godina i dizajnirao više od 200 kolekcija nakita.

Djurić je rodjen 1949. u Majdanpeku, završio je Višu pedagošku školu u Beogradu, a zatim diplomirao i magistrirao u klasi profesora Dragana Lubarde na Akademiji likovih umetnosti u Beogradu 1985. godine. Studirao je i istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Priredio je brojne samostalne i bio učesnik na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Poslednjih godina radio je na ciklusima pod nazivom "Radjanje".

Vreme i mesto sahrane umetnika biće naknadno objavljeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.