AAA

KULTURA | 03.09.2020 14:40 > 03.09 14:40

Slikar Petar Mošić dobitnik nagrade Momo Kapor


Ovogodišnja jubilarna nagrada "Momo Kapor" za likovnu umetnost pripala je akademskom slikaru Petru Mošiću iz Beograda, saopšteno je iz zadužbine poznatog srpskog slikara.

Nagrada je dodeljena na desetogodišnjicu smrti slavnog pisca i slikara Mome Kapora.
Zadužbina "Momo Kapor" dodeljuje nagradu za ostvarenja u likovnoj umetnosti. Mladi slikar Petar Mošić je dobitnik nagrade za 2019. godinu, koja se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice, česte teme na slikama Mome Kapora, kao i novčanog iznosa od dve hiljade evra koju je obezbedilo Javno preduzeće "Pošta Srbije" kao generalni sponzor nagrade.

Žiri u sastavu Dejan Đorić, istoričar umetnosti (predsednik), Dragan J. Danilov, likovni kritičar i vajarka Lana Vasiljević je u obrazloženju istakao da slike Petra Mošića predstavljaju "potpuno novi izraz unutar srpske figuracije, na studiozno radjenim slikama u duhu sinteze kritičkog realizma i metafizičkih svojstava slikarstva“.

"Posebno mi je drago što je po prvi put nagradjen mladi slikar i Zadužbina će težiti da to bude uobičajena praksa, jer kod nas ne postoje nagrade koje posebno ističu rad mladih likovnih stvaraoca. Petar Mošić je sigurno najistaknutiji i najbolji slikar u mladjoj generaciji i nadam se da će mu ova nagrada dati još veći podstrek i pomoći u daljem radu" rekla je Ljiljana Kapor, osnivač Zadužbine "Momo Kapor".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.