AAA

KULTURA | 15.09.2020 13:50 > 15.09 13:50

Galeriji Grafičkog kolektiva u Beogradu 3,1 miliona dinara od Ministarstva kulture

Galeriji Grafički kolektiva, iseljenoj pre dve godine iz poslovnog prostora na Obilićevom vencu u Beogradu, Ministarstvo kulture Srbije je na ovogodišnjem "Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasledja" namenilo 3,1 milion dinara za nov prostor.

Znamenita Galerija "Grafički kolektiv" koja je sedam decenija bila na istoj adresi u centru grada, iseljena je pošto je restitucijom zgrada u čijem je prizemlju bila, vraćena naslednicima vlasnika Palate Ninčić, izgradjene pre Drugog svetskog rata.
Vlada Srbije je u maju 2019. godine Galeriji koja je od iseljenja podstanar na Kosančićevom vencu, našla poslovni prostor na period od 10 godina, u ulici Dragoslava Jovanovića, gde je bilo predstavništvo nekadašnje turističke agencije "Jugoturs" koje decenijama stoji prazno i mora se popraviti i adaptirati.

"Rešavanje problema prostora za izlaganje i rad Grafičkog kolektiva značajan je podstrek za uspostavljanje modela stabilnog funkcionisanja ne samo te galerije, već i ostalih ustanova kulture istog ili sličnog gabarita", ocenilo je danas Ministarstvo.

Ministarstvo kulture zato "poziva lokalne samouprave, profesionalna udruženja umetnika i sve druge zainteresovane aktere da daju svoj pun doprinos u stvaranju što povoljnije atmosfere i što boljih uslova za delatnost poslenika kulture", piše u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.