AAA

KULTURA | 20.02.2021 16:50 > 20.02 17:37

Izložba 'Stanice': Svet koji se iznenada zaustavio(VIDEO)


Prazni aerodromi i železničke stanice to je ono što možemo da vidimo u stvarnom životu, ali i na slikama Ljiljane Šunjarević, umetnice čija je izložba nedavno otvorena u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

Izložba „Stanice“, planirana pre pandemije korona virusa, dobila je na aktuelnosti i postala aluzija na svet koji se iznenada zaustavio. Umetnica, koja je na sceni već 20 godina i kroz radove uvek problematizuje pitanje ljudske egzistencije, sada se bavi više medjuljudskim odnosima unutar zatvorenih prostora, pa otud ovaj naziv izložbe, kaže kustoskinja Salona Muzeja savremene umetnosti Una Popovic.
"Imamo sedam slika velikog formata od toga su dva diptiha. Prikazane su razne stanice sveta kao što su aerodromi, feriboti, tu je zatim i crkva koja se nalazi u Prištini. Dakle, sve su to različite okolnosti, ambijenti i enterijeri u kojima se nalaze ljudi koji su u nekakvoj situaciji odlaska ili dolaska ili zaustavljenog kretanja i nekog nedefinisanog polja kretanja", kaže Popović.


Zanimljivost na izložbi je i to što je u samom prostoru napravljena instalacija od klupa pa i sam galerijski prostor sa klupama referiše na tranzitne punktove. Instalacijom se potencira ideja otudjenosti ne samo u odnosu na naslikane prizore već i u odnosu na sam galerijski prostor, pa se takvim postupkom pojačava i dejstvo slikarskih prizora u prostoru.

Ovom izložbom Salon Muzeja savremene umetnosti je ponovo otvoren za publiku posle više meseci renoviranja. Inače, Salon ove godine obeležava 60 godina rada tako da se planiraju retrospektivne izložbe značajnih domaćih umetnika.


Prilog Kineske medijske grupe (CMG)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.