AAA

KULTURA | 29.12.2016 14:05 > 29.12 14:47

Srbiju na Bijenalu u Veneciji predstavljaju tri umenika s projektom Enklava

Na 57. Medjunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji – Bijenalu 2017, Srbiju će predstavljati projekat "Enklava – Slikarstvo, posledica ovakvog života", troje umetnika Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, rekao je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Ministarstvo kulture i informisanja za nastup Srbije na Bijenalu jednoj od najznačajnijih svetskih smotri u oblasti savremene umetnosti, izdvojilo je 20 miliona dinara, rekao je Vukosavljević na konferenciji za novinare.

Vukosavljević je naveo da je na konkurs stiglo 38 idejnih rešenja, od kojih su Programski savet i komesar odabrali projekat "Enklava" koji će biti izložen u Veneciji u Paviljonu "Srbija", u Djardinima, od 10. maja do 26. novembra.

Čelnik Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada biće komesar nastupa Srbije na Bijenalu. 

Predsednik Komisije Nikola Božović rekao je da je izabrani projekat autorska izložba kustosa Nikole Šuice, profesora istorije umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.   Prema rečima Božovića, projekat "Enklava" formira slikarsku izložbu sa epicentrom u stvaralaštvu Milene Dragićević, jedne od svetski najetabliranijih slikarki sa ovih prostora, uz učešće dvojice beogradskih slikara, Dragana Zdravkovića i Vladislava Šćepanovića.

"'Enklava' donosi izložbu štafelajnog slikarstva tri autora iste generacije koji kroz jednostavan i neposredan medij uljane slike na platnu donose kritičke obrade prizora i fenomena multimedijskog društva razvijenog kapitalizma", rekao je Božović.

"Scene političkog nasilja, hladne materijalističke kulture konzumerizma i identitetske neodredjenosti i borbe stavljaju slikara kao čoveka i autora u prvi plan, čineći ga prizmom kroz koju se sagledava društveni, politički i medijski ambijent", dodao je on. 

Božović je rekao i da tri autora srodnih sezibiliteta predstavljaju generacijski i značenjski spoj koji uljanoj slici vraća vitalnost i referentnost u širokom polju savremene likovne umetnosti.

Pred samih slika, kako je naveo, izložba donosi posebno koordinisan arhitektonski ambijent paviljona, kao i prateću okumentaciju koja fokus postavke stavlja na ličnosti samih autora.

Ministar je podsetio na reči umetničke direktorke Bijenala Kristine Masel da se centralna izložbe 57. Bijenala održava pod sloganom Viva Arte Viva kao uloga, glas i odgovornost umetnika, ali i povik, izraz strasti prema umetnosti i umetničkom pozivu...

Odluku je doneo Programski savet u kome su bili Nikola Božović, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti   predsednik, Zoran Bulajić, redovni profesor na FPU, Nina Krstić, istoričar umetnosti, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Milica Petronijević, istoričar umetnosti, direktor Umetničke galerije "Nadežda Petrović" u Čačku i Ivan Grubanov, predstavnik Srbije na Bijenalu 2015. godine. 


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.