AAA

KULTURA | 01.04.2017 22:25 > 01.04 23:30

Umro Džejms Rozenkvist, pionir pop-arta

Američki likovni umetnik Džejms Rozenkvist, čije su slike i instalacije imale ključnu ulogu u nastanku pop-arta, umro je u petak u 84. godini, objavljeno je zvanično danas.

Rođen 29. novembra 1933. godine u Južnoj Dakoti, počeo je karijeru slikajući bilborde, a potom se smestio u jednom ateljeu na Menhetnu i radio na svojim pravim kreacijama.

"Moji posteri su umetnost", objasnio je on u intervjuu za radio 2004. godine, navodeći teškoće da precizno prenese lica filmskih glumaca na plakate za film koje je slikao.

To prvo slikarsko iskustvo ga je dovelo u kontakt sa estetikom reklame što je bio odlučujući uticaj koji je odredio pop-art, koji je široko koristio i preusmeravao.

On je u svoje rane radove uključio niz svakodnevnih, potrošačkih predmeta, što je bila druga jaka tendencija pop-arta.

Tako su ga, uglavnom uz Roja Lihtenštajna i Endija Vorhola, jednog od osnivača tog novog trenda, u početku kritikovali "klasicisti", ali je brzo postao jedan od glavnih u svetu umetnosti.

Njegova najpoznatija slika, "F-111" (1964-65), monumentalni je rad, tri metra visok i 26 metara dugačak, a prikazuje špagete, nasmešenu devojčicu pod haubom za sušenje kose, detalje američkog vojnog aviona i atomsku pečurku.

Ta slika je izložena u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.

Direktno inspirisan simbolikom oglašavanja, slika "Budi lepa", iz 2014. godine, postigla je rekord za dela tog umetnika sa 3,3 miliona na aukciji u Njujorku u organizaciji Sotbija.

Džejms Rozenkvist se postepeno udaljavao od potrošačke estetike, čak lutao u apstrakciju, uvek sa jakim apetitom za velike platna.

Rozenkvist je tvrdio da slika aktuelno, okrenuto sadašnjosti.

"Ja sada živim. Vreme je sada", rekao je on 2004. godine. "Ima mnogo ideja o meni, zašto govoriti o prošlosti?".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.