AAA

KULTURA | 03.04.2017 14:35 > 03.04 14:45

Dragojlović i Prodanović dobitnici nagrade 'Trepetalo iz Trogira'


Regionalna nagrada za medije "Trepetalo iz Trogira" koju od 2012. godine dodeljuje beogradski Centar za medije "Ranko Munitić", uručena je danas Mariji Dragojlović i Mileti Prodanoviću za autorski projekt multimedijalne knjige "Inventarska kutija".

Prodanović i Dragojlović nagradu su dobili za "izrazitu multimedijalnost" čime se, po rečima članice žirija Irine Subotić, potvrdjuje negovanje višemedijalnosti Centra "Ranko Munitić", osnovanog u "čast umetnika koji je svojim interesovanjem, širinom, znanjem napravio beleg moderne civilizacije".

Dragojlović je multimedijalna umetnica, a Prodanović slikar i profesor, pisac koji je protumačio delo Marije Dragojlović na izvanredan način, te je to sinteza onoga što su uradili i ona i on, rekla je Subotić.

Žiri u kojem su bili i Ana Kotevska, Dušan Makavejev, Zorica Jevremović Munitić i Veljko Krulčić iz Zagreba, prvi put je ove godine odlučio da "Trepetalo iz Trogira" dobiju dva umetnika. Pre njih tu nagradu dobili su režiseri Lordan Zafranović, Puriša Djordjević, i ovogodišnji član žirija Dušan Makavejev.

Slikar i pisac Mileta Prodanović napisao je tekst za monografiju "Inventarska kutija Marije Dragojlović", "hipertekstualnu monografiju u formi rečnika", sa 50-ak ključnih pojmova koji sažimaju poetiku, simbole i ključne motive na slikama Marije Dragojlović kao što su Venecija, more, andjeli, detinjstvo, kutija ili zlato.

Prodanović je preuzimajući nagradu, kao jedan od i njemu najdražih motiva izdvojio Jadransko more, koje je kao što je dodao i za njega posebno more, kao i Venecijanski zaliv na čijoj istočnoj obali je Trogir, grad u koji je rado odlazio, a u kome je Munitić proveo detinjstvo.

"Ova nagrada mi je posebno draga jer je delim sa Marijom ... i što nosi ime koje u kontekstu široke i velike zajednice kao što je bila nekadašnja Jugoslavija znači mnogo u smislu utvrdjivanja vrednosti u kulturi. Sa njegovim odlaskom i nestankom te zemlje mnogi kriterijumi su se poremetili i imam utisak kao da radimo u nekim enklavama i sami sebi postavljamo ciljeve i vrednosti", rekao je Prodavnović i dodao da je zato je dobro podsetiti sa tako velikog umetnika.

Dragojlović je navela da je imala privilegiju što je poznavala Ranka Munitića.

"Prema njemu osećam duboku naklonost i poštovanje i svako vezivanje mog rada, u ovom slučaju za moj i Miletin rad je i velika sreća i velika čast", rekla je Dragojlović.

Subotić je navela da je Centar "mesto u kome se borimo za nešto što je jedini način preživljavanja a to je jedan bolji, pametniji, otvoreniji, sigurniji svet nezatvorenih granica i ne neko ko je samozadovoljan do mere koja nas ugrožava", rekla je Subotić uručujući nagrade dobitnicima o kojima je, kako je dodala "već mnogo rečeno i napisano".

Ona je istakla da je nagradjeno delo s jedne strane knjiga, a s druge izložba koja je "sve poptuno zabezeknula nekom svojom senziblinošću, suptilnošću, osećanjem prostora i materije kojoj je Marija odavno posvećena".

Subotić je podsetila da je Marija Dragojlović počela kao suptilna slikarka predela i da je brzo ušla u ženski svet, svet ličnih predmeta u kojima reflektuje svoj mali svet u kome se prepoznaje veliki globalni svet.

Po njenim rečima, Prodanović je na velelepan način, ne odustajući od svog vokabulara i znanja, predstavio sva ta Marijina sećanja, prisustvo porodice i prijatelja, duboki sentiment koji gaji prema prošlom vremenu.

Subotić je zahvalila Zorici Jevremović Munitić što je pokrenula nagradu u čast Ranka Munitića "velike ličnosti jugoslovenske kulture koji je po svojim interesovanju, širini, znaju napravio beleg moderne civilizacije".

Ranko Munitić (1943-2009) čije ime nagrada nosi, bio je jedan od najistaknutijih istoričara umetnosti, teoretičar filma, kritičar, reditelj i scenarista u SFR Jugoslaviji.

Marija Dragojlović (1950, Šabac) diplomirala je i magistrirala na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, od 1985. predaje na tom fakultetu, na slikarskom odseku.

Mileta Prodanović (1959, Beograd) slikar i pisac, redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu.Završio je FLU u Beogradu 1983.i na istom fakultetu magistrirao 1985. godine. Specijalizirao u Londonu, a 2009. godine je stekao zvanje doktora likovnih umetnosti na FLU u Beogradu.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.