AAA

KULTURA | 21.07.2017 16:55

Čuveni brkovi Salvadora Dalija netaknuti 28 godina od njegove smrti


Španski slikar Salvador Dali danas je još jednom izazvao svetsku pažnju na svoj poznat. ekscentričan način, pošto je ekshumacija njegovog tela radi utvrdjivanja očinstva, pokazala da su njegovi čuveni brkovi ostali netaknuti 28 godina posle njegove smrti.

"Strepeo sam šta ću videti, ali sam ostao potpuno zapanjen jer je izgledao kao čudo kada su se pojavili njegovi netaknuti brkovi", izjavio je danas sudski patolog Narsis Bardale koji je pre 28 godina bio zadužen za balsamovanje tela čuvenog umetnika.

"To je bio Salvador Dali sa svojim brkovima i frizurom", rekao je Bardale.

Generalni sekretar Fondacije Dali Luis Penjuelas Rejah rekao je da je to bio uzbudljiv trenutak za njega, a i kako veruje, i za samog Salvadora Dalija.

Prema njegovim rečima, Dalijevi crni brkovi zavijeni nagore, koji su predstavljali njegov imidž, ostali su netaknuti.

Kao nastavak burnog života umetnika nadrealizma, Pilar Abel (61) koja za sebe kaže da je vidovnjak i bavi se proricanjem sudbine putem karata, podnela je zahtev sudu za ekshumaciju Dalijevog tela jer tvrdi da je njegova ćerka.

Ekshumacija je sprovedena daleko od očiju javnosti, a prisutni su morali da ostave svoje mobilne telefone na ulazu u ozorište-muzej Dali u Figeresu, gde je sahranjen umetnik koji je umro 23. januara 1989. godine.

Ukoliko se utvrdi očinstvo, Pilar Abel, crnka krupnih crnih očiju bi bila jedini Dalijev potomak i mogla bi da traži četvrtinu nasledstva koje zasad pripada španskoj državi.

Procenjuje se da je Dalijevo bogatstvo kad je umro imalo vrednost od 136 miliona dolara.

Dali (1904-1989) je bio po mnogim kritičarima "majstor nadrealizma" i jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom.

Čitavog života je verovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su dela bezvredna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cena njegovih dela neprestano su rasli. Danas, svetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.