AAA

KULTURA | 18.09.2018 13:30 > 18.09 13:34

Atlas grupa poklonila dela Miće Popovića MSU i Galeriji SANU

  • Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
  • Foto: Ministarstvo kulture i informisanja
  • Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarstvo kulture i informisanja, Muzej savremene umetnosti (MSU) i Atlas grupacija su potpisale protokol kojim se potvrdjuje namera da kompanija Atlas grupa pokloni dela slikara Miodraga Miće Popovića tom muzeju i Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU).

Tom prilikom su iz kolekcije Atlas grupe bez naknade MSU ustupljene kompozicija "Heksagonalni prostor" i slika "Solunac", dok je u Galeriji poklonjen portret profesora Mihaila Djurića.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je izrazio zahvalnost na ovom gestu i nadu da će se i druge kompanije i pojedinci pridružiti u sličnim akcijama.

"U 19. i 20. veku važni ljudi i njihove donacije su bile odraz pozitivnog odnosa prema društvu u kom su živeli", rekao je Vukosavljević.

Predsednik Atlas Grupe Duško Knežević je naveo da se njegova kompanija izmedju ostalog bavi i obrazovanjem i kulturom, kao i da je ta kompanija započela brojne javno-privatne projekte brige o "kulturnom i duhovnom bogatstvu".

Knežević je naveo i da neće praviti privatni legat, zato što smatra da će o kulturnom nasledju bolje brinuti država i da donirane slike postaju javno dobro.

Vršilac dužnosti direktora MSU Slobodan Nakarada je naveo da ta kolekcija trenutno ima 20 slika Miće Popovića i da se nada da će početkom 2019. godine izložiti njegova dela.

Akademik Miodrag Mića Popović bio je slikar, likovni kritičar, pisac i filmski režiser.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.