AAA

KULTURA | 08.04.2019 22:20 > 09.04 01:02

Počelo Pozorišno proleće u Šapcu

Festival "Pozorišno proleće" otvoren je večeras u Šabačkom pozorištu, a prema najavi organizatora publika će videti sedam najboljih predstava u Srbiji.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je otvarajući festival da je "sloboda opet velika tema javnog života u Srbiji", a da kulturni život treba da pomogne ljudima da otvore svoje umove i da slobodno i s puno samopouzdanja "gledaju život ravno u oči".

"Mi u Šapcu mislimo da se borba protiv zaraznih komaraca vodi tako što treba isušiti močvaru. Kultura je lek protiv bolesti duha, koja je dovela do svih vidljivih nedaća koje imamo", rekao je Zelenović.

On je dodao da se u šabačkom budžetu sedam odsto izdvaja za kulturu.

"Borimo se za otvoreno društvo. U središtu strategije razvoja grada koju započinjemo nalaziće se strategija kulture. Ovo je grad slobodnih ljudi. Pravimo i veliki nacionalni plan", rekao je Zelenović i dodao da veruje da je to "oružje za borbu za normalnost".

On je rekao da želi da učini pozorište, biblioteku, muzej i sve one koji stvaraju kulturni život dostupnim svakom gradjaninu Šapca.

Osnivač i selektor Festivala Zoran Karajić najavio je da će pozorišna publika u Šapcu imati priliku da vidi najbolje srpske predstave. Do 15. aprila biće izvedeno sedam predstava, a ovogodišnja selekcija nosi naziv "Neprilagodjeni u klasici".

Narednih dana biće prikazani "Petrijin venac" Ateljea 212, "Korešpodencija" Zvezdara teatra, "Veštice iz Salema" Srpskog narodnog pozorišta, "Tartif" u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i SNG iz Novog Sada

Biće izvedene i predstave "Hronika palanačkog groblja" Kruševačkog pozorišta, "Ujka Vanja" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a završne večeri biće odigrana "Limunacija" Narodnog pozorišta iz Niša.

Žiri će ove godine dodeliti ukupno sedam nagrada, a novina je osma, nagrada publike.

Na otvaranju ansambl beogradskog Narodnog pozorišta odigrao je predstavu "Balkanski špijun", po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Tatjane Mandić Rigonat.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.