AAA

KULTURA | 13.05.2019 12:25 > 13.05 12:29

Jubilarna 50. Korešpodencija u Zvezdara teatru (VIDEO)

  • Foto: Nikola Vukelić
  • Foto: Nikola Vukelić
  • Foto: Nikola Vukelić
  • Foto: Nikola Vukelić
  • Foto: Nikola Vukelić

Višestruko nagradjivana predstava "Korešpodencija" biće izvedena jubilarni, 50. put u četvrtak, 16. maja.

Nastala prema romanu "Zlatno runo" Borislava Pekića u dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza i još '80-tih godina, predstava "Korešpodencija" bila je veoma važna na beogradskoj pozorišnoj sceni.

Priča o cincarskoj porodici iz 19. veka ponovo je oživela 2018. godine u Zvezdara teatru, u režiji i scenografiji Gorčina Stojanovića.

Stojanović je čestitao glumcima jubilej, ali i publici koja se kako je rekao, ne sme potcenjivati, a dodao je da posebna radost te predstave dolazi od toga što, iako je reč o izrazito duhovitom komadu, ne mora nužno biti i smešna.

"Pre malo više od 20 godina, radio sam u Zvezdara teatru predstavu 'U plamenu strasti'' Išla je sedam godina i odigrana blizu 180 puta. Radeći 'Korešpodenciju', sećao sam se tog zadovoljstva stalnog susreta s publikom i obostrane radosti, glumačke i gledalačke. Tome sam se nadao. Izgleda da se i dogodilo", rekao je Stojanović.

Glumac Slavko Štimac rekao je da je predstava uverila u to da prepiska može biti veoma zanimljiva i dinamična teatarska forma.

"Prepiska ili dijalog monologa, ova naizgled pasivna dramaturška forma daje veliku šansu glumcu da, ograničen drugim pomoćnim sredstvima, izloži jasno ideje pisma publici koja tako postaje sastavni deo ovog pozorišnog (poštanskog) ambijenta. Upravo zbog ove specifičnosti i naravno velikog interesovanja publike, jako je važno da ova predstava ima dug pozorišni život", rekao je  Štimac.

Čitav zaplet počinje tako što mladi gazda Simeon Njegovan poželi da napusti porodični posao i da se prepusti slobodi cirkuskog života, a sve zbog fatalne žene, koju u predstavi igra Jelena Stupljanin.

Glumačku ekipu čine Branislav Lečić, Slavko Štimac, Anica Dobra, Joakim Tasić, Jelena Stupljanin i Branko Vidaković.

Korešpodenti su do sada učestvovali na brojnim festivalima i osvojili veoma značajne nagrade. Glumica Anica Dobra je za ulogu Milice Njegovan do sada osvojila sedam nagrada na prestižnim pozorišnim festivalima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.