AAA

KULTURA | 17.07.2019 16:00 > 17.07 16:08

Sedam decenija Dubrovačkih letnjih igara

  • Foto: Arhiv Dubrovackih ljetnih igara
  • Foto: Arhiv Dubrovackih ljetnih igara
  • Foto: Arhiv Dubrovackih ljetnih igara
  • Foto: Arhiv Dubrovackih ljetnih igara
  • Foto: Arhiv Dubrovackih ljetnih igara

Trodnevni simpozijum "Budućnost ambijentalne izvedbe" koji okuplja evropske i regionalne umetnike i stručnjake za tu oblast, počeće sutra kao deo programa Dubrovačkih letnjih igara.

Ove godine Dubrovačke letnje igre slave sedam decenija postojanja, traju 47 dana, a program obuhvata više od 80 dramskih, plesnih, muzičkih i folklornih nastupa.

Igre su otvorene 10. jula kada se po tradiciji na gradski zvonik podiže zastava "Libertas", recituje "Himna slobodi" Ivana Gundulića, i preko svečanog scensko-muzičkog programa stiže do vatrometa.

Napravljen je i prikazan dokumentarni film o 70 godina ovog jedinstvenog festivala koji je, po rečima direktorke Dore Ruždjak Podolski "izronio iz vode i kamena".

U tih sedam decenija, dubrovačkim prostorima koji kao da su stvarani za Letnje igre, prošlo je oko 160.000 umetnika i onih koji su "gradeći festival pretvorili igre u metropolu senovitih snova na kojima počiva opipljivi identitet širi od nas samih", rekla je Dora Ruždjak Podolski.

Predstave festivalskog ansambla po pravilu privlače posebnu pažnju, a ove godine će izvesti Šekspirovog "Hamleta" u režiji Paola Madjelija, dobro poznatog beogradskoj pozorišnoj publici '80-ih.

Medju brojnim muzičkim izvodjačima je i proslavljeni Avišaj Koen (Avishai Cohen) trio, zvezda 32. Beogradskog Džez festivala.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.