AAA

KULTURA | 30.07.2019 15:40 > 30.07 15:44

Dve predstave Hamleta na Lovrijencu


Večeras ce u okviru Dubrovačkih letnjih igara  biti održane dve predstave Hamleta, prva u 21,30 časova i druga trideset minuta nakon ponoći.

Karte za Hamleta su odavno  rasprodate, a prva repriza je otkazana zbog nevremena u nedelju. Ta će predstava biti nadomeštena večeras, a poslednja predstava u ovogodišnjoj seriji je 31. jula.

Šekspirov “Hamlet” u verovatno najboljem ambijentu za Elsinor u čitavom svetu – tvrdjavi “Lovrijenac”, imao je premijeru 27. jula na ovogodišnjim Dubrovačkim letnjim igrama. To je prvi Hamlet koga je režirao Paolo Madjeli,  po prvi put ulogu Hamleta igra rodjeni Dubrovčanin Frano Mašković, a dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština.

Madjeli kaže da se na predstavi “radilo teško, do kraja snaga, ali s najvećom mogućom ljubavi”. U intervjuima datim hrvatskim medijima, Madjeli jasno stavlja do znanja da Hamleta ne vidi kao heroja. “Mogao je sve, mogao je da promeni svet, a šta je uradio – ništa. Baš kao i evropski intelektualci danas”.

Ovo je trinaesta postavka Hamleta na Dubrovačkim letnjim igrama, a kao reditelji ove predstave istakli su se i Marko Fotez, Denis Keri, Dino Radojević, Jirži Mencel, Ričard Ajr, Joško Juvančić, Ivica Kunčević… U naslovnim ulogama pamte se izmedju ostalih i Rade Šerbedžija, Derek Džekobi, Lazar Ristovski, Daniel Dej-Luis.

Ovogodišnje 70. Dubrovačke letnje igre, traju do 25. avgusta i biće zatvorene uz Simfonijski orkestar Hrvatske Radio Televizije kojim će dirigovati Enriko Dindo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.