AAA

KULTURA | 16.08.2019 15:55 > 16.08 15:57

'Voz' Zvezdara teatra gostuje u pozorištu Ulisis na Brionima (VIDEO)

  • Foto:Zvezdara teatar/Matija Jovanović
  • Foto:Zvezdara teatar/Matija Jovanović
  • Foto:Zvezdara teatar/Matija Jovanović

Predstava "Voz" po tekstu Kormaka Makartija u adaptaciji i režiji Voje Brajovića, gostuje 16. i 17. avgusta u pozorištu "Ulisis" na Brionima. Ova duodrama u kojoj igraju Voja Brajović i Sergej Trifunović izvešće se u Tvrđavi Minor na Malom Brionu u okviru 19. sezone pozorišta 'Ulisis', koje su utemeljili glumac i reditelj Rade Šerbedžija i pisac Borislav Vujčić.
Predstava "Voz", premijerno izvedena u Zvezdara teatru 2015. godine  je priča o susretu Crnog (Sergej Trifunović), bivšeg zatvorenika koji je izgubio sve osim vere u Boga i Belog (Voja Brajović), profesora ateiste koji više ne veruje ni u šta, čak ni u smisao života, pa je tako spreman da izađe pred brzi voz i sve okonča. Njihov susret i razgovor, svojevrsna su potraga za nadom i spasenjem. Oni ne nude nikakva krajnja rešenja i odgovore već postavljaju brojna pitanja koja će gledaoci dugo posle predstave sami pokušavati da odgonetnu.
Voja Brajović je ideju za predstavu dobio nakon odgledanog filma "Poslednji voz" (The Sunset Limited), kojeg je po Makartijevom tekstu režirao Tomi Li Džouns koji u filmu tumači ulogu Belog, dok Crnog tumači Samjuel L. Džekson.
"Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč", rekao je glumac i reditelj Voja Brajović.
Predstava je do sada odigrana više od 150 puta, gostovala je na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, osvojivši niz značajnih nagrada.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.