AAA

KULTURA | 05.05.2020 15:15 > 05.05 15:15

Umro Novosadjanin Aleksandar - Saša Neškov, prvak baleta Nacionalne opere Grčke

Umro je prvak baleta Aleksandar Saša Neškov, saopštila je njegova matična kuća Nacionalna lirska scena (opera i balet) Grčke.

Taj impresivni 50-godišnji protagonista Baleta nastupao je više od 20 godina na atinskoj sceni u nizu uloga, uvek ocenjen najboljim ocenama, objavili su danas atinski mediji.
Publika ga je rano uočila zbog njegove vrhunske tehnike, izražajnosti i osećajnosti pri izvodjenju složenih uloga.

"Njegove kolege iz Nacionalne lirske scene zauvek će ga pamtiti po ljubaznosti, skromnosti i jedinstvenom karakteru", piše u saopštenju teatra.

Novosadjanin Aleksandar Saša Neškov je balet studirao u novosadskoj Baletskoj školi i radio u Sepskom narodnom pozorištu.

Krajem 1991. prešao je u Balet u Pečuju, u Mađarskoj, i postao prvak baleta, i bio gostujući igrač u Mađarskoj nacionalnoj operi u Budimpešti.

Od 1996. u Atini, postao je član Baleta Nacionalne opere Grčke, a 1998. njen prvak baleta.

Poslednjih godina se sve više bavio pedagoškim radom: u Nacionalnoj operi Grčke bio je balet-majstor i nastavnik koreografije, kao i asistent na Višoj profesionalnoj školi plesa Nacionalne opere, a predavao i u grčkoj Državnoj školi orkestralne umetnosti.

U Nacionalnoj operi Grčke igrao je vodeće uloge u mnogobrojnim visoko ocenjenim baletima, medju kojima su "Kopelija", Žizela", "Don Kihot", "Krcko oraščić", "Uspavana lepotica", "Divertimento", "Zorba", "Romeo i Julija", "Evgenije Onjegin", "Labudovo jezero" i nastupao uz niz sjajnih plesača u predstavama koje su pripremali i vrhunski koreografi sveta.

Aleksandru Saši Neškovu je 2003. Ministarstvo kulture Grčke dodelilo nagradu za Najbolju mušku ulogu u svim žanrovima i konkurencijama te godine, a 2018. je bio laureat Nagrade "Vip poziva" Beogradskog festivala igre (BFI).

Pred publikom u Beogradu je nastupio 2006. godine, kada je Balet Nacionalne opere Grčke gostvao na BFI s predstavom "Kanto General" u koreografiji Reja Bare, na muziku Mikisa Teodorakisa inspirisanog stihovima Pabla Nerude.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.