AAA

KULTURA | 06.07.2020 12:05 > 06.07 12:05

Preminuo Živojin Novkov, baletski igrač, koreograf i pedagog


Živojin Novkov, baletski igrač, koreograf i pedagog u penziji, preminuo je 3. jula u 82. godini života u Novom Sadu, saopštilo je danas Srpsko narodno pozorište.

Živojin Žika Novkov balet je počeo da uči u Baletskom studiju Milene Popović, a zatim pohadjao Državnu pozorišnu školu – Baletski odsek u Novom Sadu.
Od 1. septembra 1958. godine postao je član baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta i vanredno završavao srednju Baletsku školu. U Srpskom narodnom pozorištu je 1973. godine stekao status epizodnog soliste.

Godine 1981. otišao je na specijalizaciju za koreografa na Ruski institut za pozorišne umetnosti GITIS u Moskvi.

Iz Srpskog narodnog pozorišta otišao je u penziju 1978. godine i u periodu do 1992. godine nastavio je rad kao pedagog i koreograf Baletske škole u Perudji (Italija), baletskog ansambla Pozorišta u Pečuju (Madjarska) i Univerziteta u Alabami (Birmingem, SAD). Nakon toga radio je kao pedagog i koreograf u Srpskom narodnom pozorištu i Baletskoj školi u Novom Sadu.

Uloge koje je igrao bile su Licitar (Licitarsko srce), Jago (Otelo), Baron (Gospodjice sa krovova), Alen (Vragolanka), Abdurahman (Rajmonda), Vrač (Petar Pan), Roki (Priča sa zapadne strane), Zafir i Vukan (Stamena), Frolo sveštenik (Esmeralda), Konrad (Ljubav za ljubav).

Radio je koreografije za Žar ptica (Pečuj, Birmingem, SNP), Altum Silencijum (Pečuj praizvedba), Ožalošćena porodica (SNP praizvedba), Kopelija povodom jubileja 45 godina Baletske škole u Novom Sadu...

Sahrana će se održati danas u 13 sati na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.