AAA

KULTURA | 27.09.2021 08:35 > 27.09 08:35

Mjuzikl Mulen Ruž trijumfovao na dodeli Toni nagrada u Njujorku


Mjuzikl "Mulen Ruž", adaptacija filma Baza Lurmana iz 2001. godine, osvio je deset Toni nagrada, medju kojima i najprestižniju za najbolje novo ostvarenje u tom žanru, na noćašnjoj dodeli nagrada na Brodveju koje beleži povratak posle 18 meseci zatvaranja zbog korona virusa.

Deset Tonija je gotovo rekord, jer je do sada najveći broj 12 prestižnih Toni nagrada, osvojio mjuzikl "Producers".
Ceremoniju dodele Toni nagrada 2021. u prisustvu publike u Vinter Garden Teatru na Brodveju prenosila je nacionalna televizija Si-Bi-Es (CBS), a priznanja su dodeljivana za ostvarenja iz sezone 2019-2020, brutalno prekinute u martu prošle godine pandemijom kovida 19, koja je posebno teško pogodila Njujork.

"Svako ovde je vakcinisan i testiran i svako nosi masku. Svako pozorište na Brodveju izgledaće ovako jedno kratko vreme, i sve će biti dobro", rekao je na početku ceremonije američki glumac i pevač Lezli Odom Džunior, domaćin večeri pune boja i pesme u fantastičnom teatru u centru Menhetna.

Producentkinja "Mulen Ruža" Karmen Pavlović primajući priznanje rekla je da ga deli sa svim predstavama koje su pogodjene 18-omesečnim zatvaranjem Brodveja zbog kovida.

"Malo mi je čudno da govorim o jednoj predstavi kao o najboljem mjuziklu. Mislim da svaka predstava protekle sezone treba da se smatra najboljim mjuziklom. One koje su se otvorile, one koje su se zatvorile i više se nisu vratile, predstave koje su se gotovo otvorile. I naravno predstave koje su imale pauzu i imaju dovoljno sreće da se ponovo rode, najbolji mjuzikl su sve te predstave", rekla je ona.

"Mulen ruž mjuzikl" izmedju ostalog dobio je nagradu za najbolju muziku, dok je Eron Tvejt poneo priznanje kao najbolji glumac u muzičkoj komediji.

Komad "The Inheritance" Metjua Lopesa imenovan je za najbolju novu pozorišnu predstavu a osvojio je i još tri nagrade, dok je "A Soldier's Play" nagradjen za najbolji obnovljeni komad i za glumu.

"The Inheritance" je adaptacija romana Britanca Edvarda Morgana Fostera "Howards's End" iz 1910. godine koji opisuje društvene odnose u Engleskoj početkom 20. veka. Radnja komada odvija se u današnjem Njujorku.

Komad "The Inheritance" takodje je dobio nagradu za najboljeg glumca Endrua Bernapa, za najboljeg reditelja Stivena Doldrija, i za najbolju sporednu žensku ulogu za glumicu Lois Smit.

Pevačica, glumica i plesačica Ejdrijen Voren, koja je dobila Toni nagradu kao najbolja glumica u muzičkoj komediji za interpretaciju pevačice Tine Tarner u mjuziklu "Tina", pokazala je na sceni deo svog talenta.

Od 14. septembra, posle 18 meseci zatvaranja na Brodveju su ponovo počeli da se prikazuju najčuveniji mjuzikli kao što su Hamilton, Kralj lavova, Čikago.

"Brodvej se vratio. To je neophodno, i Brodvej će biti još bolji", obećala je glumica Odra Makdonald, koja je prethodnih godina osvojila šest Tonija. Makdonald je dobila ovacije kada je izašla na binu.

"Ne možete zaustaviti bit, u srcu Njujorka", rekla je ona.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.