AAA

KULTURA | 11.01.2022 11:30 > 11.01 11:31

Muzička predstava u čast Edit Pjaf (FOTO/VIDEO)


U čast rodjenja francuske šansonjerke Edit Pjaf, u Beogradu je odigrana muzička predstava „Edit“, monodrama sa cirkuskim i kabaretskim elementima.


Reditlejka Ana Pinter kaže da je predstava nastala kao master rad glumice Milene Živanović.
"Edit Pjaf je jedna od najvećih umetnica 20. veka i u tom smislu, mi umetnici volimo da crpimo inspiraciju od naših prethodnika. Osim što je velika umetnica, njen život je bio potpuno fascinantan i o njemu bi mogao da se napravi veliki broj filmova, predstava i romana. Mi smo iz tog njenog bogatog života izdvojili nekoliko epizoda, pomešali sa njenim najpoznatijim songovima i od tog materijala napravili jednu autentičnu predstavu koja kombinuje muzički teatar, elemente savremenog cirkusa, pravo dramsko pozorište koje uzbudjuje čula."

Glumica Milena Živanović, koja igra u monodrami, objašnjava kako je došlo do toga da igra čuvenu francusku šansonjerku.

"Trebalo je da odlučim šta ću da radim za master rad i shvatila sam da me jako inspiriše trenutak u kojem postoji komunikacija izmedju nekog muzičkog instrumenta i glasa i glumca na sceni i nekoga ko neće ništa progovoriti a biće prisutan. I Edit Pjaf koja se sama svojom virtuoznošću života nametnula da bude deo nas. Nekako je bila pravi odabir. Čini mi se da je odgovorila na tu temu koju sam zacrtala s početka."

Milena je stalno zaposlena u Pozorištu na Terazijama, ali je kao i ostale kolege osetila posledice pandemije i otkazivanja predstava.

"U tom smislu ima manje premijera, manje izvodjenja. Glumci se snalaze. Mislim da je potrebno da i država i društvo dodatno odgovore, naročito kada su u pitanju umetnici koji su samostalni, koji su frilenseri. Mislim da je pomoć u svakom trenutku potrebna jer ovo jeste živa reč, živi trenutak i umetnik mora da osvoji prostor u kojem će dobiti neku sigurnost i egzistenciju", rekla je Milena.

Iza predstave „Edit“ stoji pozorišna trupa Tri groša koju su 2015. godine osnovali mladi profesionalci koji su nakon završetka Fakulteta dramskih umetnosti tražili prostor za afirmisanje na lokalnoj sceni. Trupa danas iza sebe ima više od 15 pozorišnih produkcija.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.