AAA

KULTURA | 20.05.2015 12:40 > 20.05 12:53

Japanski Balkanski špijun u Zvezdara teatru


Japanska pozorišna trupa "A la place" gostovaće prvi put u Srbiji, u beogradskom Zvezdara teatru, 29. maja u 19.30 sati, sa svojim tumačenjem dela Dušana Kovačevića "Balkanski špijun", na japanskom jeziku.

Posle Beograda, predstava će biti prikazana i u Senti, Novom Sadu, Šapcu i Užicu, uz titlovani prevod.

Režiser Sugijama Cjosi postavio je komad "Balkanski špijun" u novembru prošle godine u pozorištu Breht Raum u Tokiju, što je bio njegov prvi susret sa literaturom na srpskom.

"Predstava sadrži mnogo lokalnih elemenata, ali sam odmah znao da definitivno ima smisla izvesti je u Japanu. Pokušao sam da sačuvam atmosferu Balkana u predstavi, istovremeno je prilagođavajući japanskom stilu života", rekao je reditelj.
On je dodao da su u predstavi sačuvani ironija i humor Dušana Kovačevića, ali da se završava u stilu Tenesi Vilijamsa, čistom dramom.

Producent Hirojuki Munesige rekao je da japanskim izvođačima nije lako da izraze suštinu Kovačevićeve drame i da prevaziđu razlike u istoriji i jezičke barijere.

"Sa druge strane ta drama nije samo o srpskom društvu, već i o svima nama. Da bismo stvorili tu univerzalnu vrednost, mi umetnici moramo međusobno da pokažemo sopstvene originalnosti, otvorenog uma", kazao je Munesige.
On je izrazio nadu da će predstojeće gostovanje japanske pozorišne trupe s komadom srpskog pisca biti atraktivno i da će produbiti i ojačati 130 godina dugo prijateljstvo Japana i Srbije.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je rekao da mu je drago da je jedno poznato japansko pozorište iz Tokija postavilo njegovu predstavu "Balkanski špijun" na jeziku i kulturi koja je u Srbiji i regionu poznata po filmovima, poeziji i umetnosti.

Kovačević je dodao da je japansko pozorište publici u Srbiji poznato uglavnom iz filmova, i da je prijatno iznenađen i što je jedna tradicionalna i sjajna kultura prevela, postavila i izvodi njegovo delo.
Predstava "Balkanski špijun" japanskog teatra "A la place" gostovaće u Srbiji uz podršku kompanije Japan Tobako Internešnel i Ambasade Japana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.