AAA

KULTURA | 08.01.2017 11:35 > 08.01 11:53

U zagrebačko pozorište stiže beogradski Hamlet

U Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu u utorak, 10. januara gostovaće Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavom "Hamlet" Vilijama Šekspira, u režiji Aleksandra Popovskog i s Nebojšom Glogovcem u glavnoj ulozi, prenela je agencija Hina.

Gostovanje je nastavak saradnje dve pozorišta obnovljene prošle godine, u sklopu koje je u januaru u Zagrebu izveden Molijerov "Uobraženi bolesnik" u režiji Jagoša Markovića, a zagrebačko pozorište je u Beogradu gostovalo s "Vučjakom" Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana.

Prema rečima dramaturga predstave Gorana Stefanovskog, u ovom "Hamletu" se preispituje ratna groznica, paranoja, spoljnopolitička situacija.

"Hamlet je tragedija, ali kriza donosi razrešenje", rekao je makedonski reditelj, navodi Hina.

Hamlet, dodaje Popovski, dolazi kako bi ukazao na počinjenu nepravdu.

Za ulogu jednog od najpoznatijih tragičnih junaka, Popovski je izabrao glumca Nebojšu Glogovca, koji je hrvatskoj publici poznat i po nedavnoj ulozi u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske".

Uz Glogovca u predstavi glume Jasna Djuričić, Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Popovski je do sada režirao više od 30 predstava, a u zagrebačkom Hrvatskom narodnom pozorištu Šekspirovu dramu "Na tri kralja ili kako hoćete", 2012. godine.

Ova adaptacija Hamleta premijerno je izvedena u septembru 2016. na sceni u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.