AAA

KULTURA | 21.04.2017 13:55 > 21.04 14:47

Mihail Barišnjikov raduje se nastupu u Beogradu (VIDEO)


Jedan od najvećih baletskih igrača današnjice Mihail Barišnjikov izjavio je danas da se raduje predstojećem nastupu u Beogradu u komadu "Brodski/Barišnjikov", koji kako je dodao, nije samo predstava umetničke igre, već tranzicija iz igre u pozorište.

Na konferenciji za novinare u biblioteci Doma Narodne skupštine Srbije, Barišnjikov je rekao da će beogradska publika predstavu uz stihove ruskog pesnika i pisca Josifa Brodskog videti u originalu na ruskom jeziku, uz titlovani prevod na srpski.

"Poezija Josifa Brodskog je poznata u Srbiji medju običnim narodom i zato sam siguran da će predstava naći zajednički jezik sa publikom", kazao je Barišnjikov i dodao da "jedva čeka da tu vezu otkrije".

Prema njegovim rečima, do prve ideje za predstavu koju je režirao litvanski reditelj Alvis Hermanis, došlo je pre pet godina, kada su se njih dvojica i upoznali.

"U početku sam mislio da je šala, jer je veoma teško govoriti poeziju na sceni. Posle nekoliko godina došlo je do eskalacije ove ideje i Hermanis me je ubedio svojim projektima da treba da nastane ovaj projekat", objasnio je Barišnjikov.

On je rekao da su ruska i srpska kultura bliske po jeziku, religiji, kulturnim vezama i dodao da mu je velika čast što je dočekan u biblioteci Doma Narodne skupštine i da je dirnut pažnjom koja mu se poklanja u Beogradu.

"Nisam prvi put u Srbiji, nastupao sam u Novom Sadu, ali mi je velika čast što sam danas ovde i što ću nastupati u Beogradu", rekao je Barišnjikov.

Barišnjikov nakon Srbije nastupa u Londonu, a očekuje da će nastupati i u Nemačkoj i Švajcarskoj.

On je rekao da nije mislio da će u svojim godinama i dalje nastupati i da je veoma srećan zbog toga.

"Sledeće godine punim 70 godina i veoma sam srećan sto i dalje otkrivam teatar i još mu se radujem", kazao je Barišnjikov.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot rekao je mu je velika čast što može da podrži Beogradski festival igre i zahvalio Aji Jung što je učinila da Beograd postane kulturni centar.

"Mihail (Barišnjikov) je jedan od najpoznatijih umetnika igre i on je ovde zahvaljujući Aji, koja je u Beograd dovela najbolje igre i zbog nje će dve nedelje Srbija biti kulturni centar sveta", kazao je Skot.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković rekla je da Aja Jung uvek može da očekuje institucionalnu podršku za Beogradski festival igre, jer je učinila da Srbija i Beograd dobiju značajno kulturno mesto u svetu.

Predstava Mihaila Barišnjikova "Brodski/Barišnjikov", u koprodukciji Barišnjikovog centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige, nije deo redovnog programa ovogodišnjeg Beogradskog festivala igre, već je uvrštena kao ekskluzivno gostovanje, a biće izvedena u pozorištu na Terazijama 23, 24. i 25. aprila.

Na 14. Beogradskom festivalu igre, od 24. marta do 11. aprila 2017. godine, biće predstavljeno više od 30 koreografskih postavki u Beogradu i Novom Sadu.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.