AAA

KULTURA | 12.09.2017 12:55

U CZKD predstava zadarskog teatra po motivima romana Vladana Desnice

Predstava "Desnica: igre proljeća i smrti" Teatra VeRRdi iz Zadra gostovaće u subotu u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu.

Kako je danas najavio CZKD, turneja predstave organizovana je povodom 50 godina smrti književnika Vladana Desnice, a u Beogradu se igra dan uoči godišnjice njegovog rodjenja, 17. septembra.

"Desnica: Igre proljeća i smrti" je monodrama s elementima lutkarstva po motivima romana "Proljeća Ivana Galeba".

Predstava u režiji Juraja Arasa premijerno je izvedena 2015, na velikoj sceni lutkarskog pozorišta u Zadru. Do sada je gostovala u Zagrebu, Splitu, Virovitici, Karlovcu, Tuzli, Bitoli, Omišu, Kaštelima i Islamu Grčkom.

Posle Beograda, predstava će biti izvedena u Zadru i Ljubljani.

Vladan Desnica je rodjen 1905. u Zadru. Studirao je pravo u Zagrebu i Parizu. Govorio je pet jezika i bio je dobro upućen u filozofiju i istoriju umetnosti. Prevodio je s italijanskog, francuskog i ruskog. Godinama se bavio muzikom, školovao je glas i komponovao.

Autor je romana "Zimsko ljetovanje" (1950) i "Proljeća Ivana Galeba" (1957). Napisao je i 32 novele, koje je objavio u četiri zbirke Olupine na suncu, Proljeće u Badrovcu, Tu, odmah pored nas i Fratar sa zelenom bradom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.