AAA

KULTURA | 19.09.2017 18:15 > 19.09 18:56

Bitef: Polumaratonska Kvizula uvod u maratonski Olimp (VIDEO)


Organizatori 51. Bitefa saopštili su danas da je sve spremno za pozorišni festivala tokom koga će pubika od 22. do 30. septembra moći da vidi sedam predstava, medju kojima su polumaratonska "Kvizula" i maratonski "Olimp".

Prateći program Bitefa čiji je slogan "Epic trip" več je počeo, a on je upravo i jedan od elemenata koji ovogodišnji Bitef zajedno s glavnim programom čini drugačijim od svih prethodnih, gradeći dugi korak u lepu i sigurnu budućnost festivala, rekao je direktor Bitefa Miloš Latinović na konferenciji za novinare.

"Pred nama je 10 vrlo uzbudljivih dana koje će nam oduzeti san ali će trajno ostati u pozitivnom sećanju, jer smo ovakvoj situaciji uspeli da se izborimo za lepotu koja nam je nužna", rekao je Latinović pred 51. Bitef čiji nulti program počinje sutra tribinom i promocijom knjige Jana Fabra "Noćni dnevnik".

Prema Latinovićevim rečima, 51. Bitef biće na nivou 50. jubilarnog koji je "nulta ili 50 tačka" kojom je postavljen temelj za budućnost festivala.

Latinović je rekao da najveće interesovanje stranih gostiju, koji dolaze iz više od 15 zemalja, vlada za predstave Jerneja Lorencija i Ersena Mondtaga.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica naveo je da Bitef počinje sutra propratnim programom u koje spadaju tribine, promocije knjiga, izložbe i dodao da nije isključeno da će festivalske aktivnosti biti produžene i na 1. i 2. oktobar.

Svečano otvaranje zakazano je za 23. septembar kada će se publici, pred predstavu "Olimp" obratiti reditelj Jan Farbr, a dan pre toga publika će moći da pogleda i šestočasovnu predstavu "Kvizula", što će, kako je dodao biti generalna proba za "narukvice" koje će publici omogućavati da tokom predstave izadju iz sale, naprave pauzu i vrate se.

"Biće to polumaraton koji će biti uvod i vežba za maraton", rekao je Medenica podsećajući da "Olimp", koji je satavljen je od 14 grčkih tragedija, traje 24 sata.

Medenica je naveo da je njegova topla sugesija gledaocima "Olimpa" da se odupru naletima prvog sna, kako bi došli na drugi nivo svesti u kome je predstava relaksirajuća.

"Doći na 'Olimp' na dva tri sata, isto je kao i da niste došli... Nije dobro uzimati uzorak predstave, već je potrebno osetiti njeno specifično iskustvo", rekao je Medenica i dodao da publika ni po koju cenu ne bi trebalo da propusti prvih nekoliko sati predstave a posebno nekoliko spektakularnih sati na kraju.

Bitef u Centru Sava priprema Bitef Grad u kome će publika tokom trajanja "Olimpa" moć da se odmara, jede, na tabletima čita grčke tragedije iz Olimpa, a biće i bašta za pušače.

Predsednica žirija 51. Bitefa biće vodeći svetski teatrolog Marija Šefcova, a osim nje u žiriju biće i Draško Adžić, Igor Koruga, Ivana Sajko, Margareta Sorensen. Medenica je izrazio žaljenje što ruski reditelj Kiril Serebrenikov nije mogao da dodje na Bitef zbog sumnjivih optužbi zbog kojih je u kućnom pritvoru u Moskvi, a uz koga su stale brojne svetski poznate ličnosti tražeći slobodu za njega.

Sve karte za 51. Bitef prodate su, osim manjeg broja za "Olimp".

Predstava "Olimp" počinje u subotu u 18.00, a završava se 24 sata kasnije, "tokom kojih će publika imati priliku da ostvari specifičnu zajednicu sa izvodjačima i razvije osećaj slobode kakav se retko može iskusiti", rekao je Medenica i dodao da će publika šriom Srbije zahvaljujući RTS-u imati priliku da je vidi na trećem kanalu.

Prema njegovim rečima, glumci "Olimp" zbog svoje složenosti i zahtevnosti ne izvode često. U Beogradu će to biti 10. izvodjenje. Prethodno je predstava izvedena na najvećim svetskim festivalima u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu, Jerusalimu.

"Predstava je velika, ne samo po dužini već i po broju izvodjača. Funkcioniše na adrenalinu. Čini je više od 20 vrhunskih plesača, glumaca i performera iz različitih zemalja koji će tokom 24 sata na bini napraviti i tri pauze", rekao je Medenica.

Predstava "Planina Olimp" je "oda životu" i "objedinjuje motive celokupne grčke mitologije, oblikovane u Homerovim epovima i grčkim tragedijama, a tokom nje smenjuju se prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, strasti, erotskog naboja, orgija, najuzvišenije poezije, neuporedive telesne i duhovne lepote, slobode i, pre svega, eruptivne snage i radosti života kakvi se u pozorištu nikad nisu videli", rekao je Medenica.

Belgijski kritičar i teatrolog Fredi Dekruz "Olimp" nazvao je najznačajnijom svetskom predstavom nastalom u poslednjih nekoliko decenija i ocenio da ona istoriju pozorišta deli na period pre i posle "Planine Olimp".

Fabr, multimedijalni umetnik, dramski pisac, reditelj, koreograf, publici u Beogradu predstavio se 1984. na 18. Bitefu predstavom "Moć pozorišnih ludosti", kada je osvojio festivalski gran-pri "Mira Trailović", a 2011. godine otvorio je 45. Bitef predstavom "Prometej pejzaž II". Njegov glas će otvoriti 51. Bitef.

Publika će od 22. do 30. septembra moći da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija "Carstvo nebesko" i "Bilbija, prvi pokušaj", kao i predstave specifične poetike, "dve velike mlade zvezde u usponu" Iranca Amira Reza Kuhestanija "(Sa)Slušanje" i Nemca, tuskog porekla, Ersana Montaga, "Sneg", po delu nobelovca Orhana Pamuka, i "Isterbljenje".

Za razliku od prošlogodišnjih 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam će trajati preko 40 sati, što 51. Bitefu, u skladu sa sloganom "Epik trip" (Epsko putovanje), dodaje dimenziju epskog trajanja.BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.