AAA

KULTURA | 08.03.2018 13:20 > 08.03 13:28

Beogradska pozorišna predstava Oni u Sarajevu

  • Foto: RCC/Ave Media/DS
  • Foto: RCC/Ave Media/DS

Savremena koreodrama-balet "Oni" Narodnog pozorišta Beograd izvedena je  na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru festivala Sarajevska zima 2018. 
Predstava zasnovana na istinitoj priči jedne prosečne porodice iz Rusije 90-tih godina prošlog veka, u izvedbi prvaka i solista Baleta Narodnog pozorišta Beograd, odigrana je sinoć u prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je publika izvodjače pozdravila dugim aplauzom, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC) koji je pomogao gostovanje beogradskog pozorišta u Sarajevu.

Koreodrama balet "Oni", u režiji i koreografiji istaknutog i višestruko nagradjivanog umetnika, koreografa i pozorišnog reditelja Djordja Makarevića, nagradjena je prestižnom nagradom "Terpsihora" za najbolju režiju i koreografiju, kao i nagradom "Belgrade Edit Culture" za najbolju savremenu predstavu.

Savet za regionalnu saradnju saopštio je da već 10 godina, od osnivanja, podstiče i olakšava regionalnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi i nalazi načine da podrži razmenu kulturnih i umetničkih projekata koji prevazilaze fizičke granice.

Savet je do sada podržao brojne projekte regionalne saradnje iz oblasti kulture i umetnosti u regionu.

Nedavno se beogradskoj publici predstavilo Narodno pozorište iz Sarajeva  predstavom "Divlje meso", u Sarajevu je gostovalo pozorište Boško Buha iz Beograda s predstavom "Gospodja ministarka", predstava "Balkanski špijun u Sarajevu" Narodnog pozorišta Sarajevo gostovala je u beogradskom  Zvezdara teatru.

Takodje, hit predstava "Glumac je ... glumac… je glumac" poznatog bosanskohercegovačkog glumca, pisca i režisera Zijaha Sokolovića igrana je u umetničkom i kulturnom centru "Qendra Multimedia” u Prištini, a bila su i dva izvodjenja predstave "Romeo i Julija" u produkciji "Radionice integracije" iz Beograda i "Quendra Multimedia" iz Prištine, u Sarajevu i Tirani.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.