AAA

KULTURA | 12.09.2018 19:25

U okviru 52. Bitef-a izložba o kulturnom nasledju u Srbiji čije očuvanje je pomogla EU

U okviru 52. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala Bitef, koji će pod sloganom "Svet bez ljudi" biti održan od 13. do 22. septembra, publika će moći da pogleda izložbu o mestima kulturnog nasledja u Srbiji čije očuvanje i obnovu je pomogla Evropska unija, najavili su danas organizatori manifestacije.

Učestvujući na završnoj konferenciji uoči početka festivala, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je Bitef od osnivanja 1967. godine, bio svedok mnogih kulturnih, društvenih i političkih promena tokom kojih je, kako je rekao, uvek uspevao da zadrži svoj inovativni, kritički i hrabri duh.

"Bitef je deo kulturnog nasledja, upravo po njemu beogradski kulturni život postaje prepoznatljiv na medjunarodnoj umetničkoj sceni. EU je izuzetno ponosna jer je 2018. godine pružila jednu od najznačajnijih podrški festivalu i to sa ciljem da pomogne Bitefu da plasira bogate i inspirativne predstave najširoj beogradskoj publici", kazao je Fabrici a saopštili organizatori festivala.

On je dodao da je ta inicijativa deo šire podrške Evropske unije za jaču kreativnu industriju i kulturno nasledje u Srbiji.

Potpredsednica jednog od pokrovitelja manifestacije, I&F Grupe Vanda Kučera podsetila je da Bitef i ta kompanija saradjuju drugu godinu zaredom i navela da to nije prvi projekat povezan sa kulturom, umetnošću i stvaralaštvom koji je I&F Grupa odlučila da podrži.

"Ovde nije reč samo o partnerstvu, već o ljudima koji su se okupili oko istih vrednosti. Bitef nas je decenjima učio da budemo otvoreni prema dostignućima drugih i da od drugih učimo, zadužio nas je da te vrednosti sada prenosemo novim generacijama. Osnivač I&F Grupe Srdjan Šaper, čija ideja je bila da naša kompanija postane deo ovog važnog festivala, često kaže da je Bitef deo sveta u našem gradu i deo Beograda u svetu", kazala je Vanda Kučera.

Žiri ovogodišnjeg Bitef-a čine pozorična kritičarka, urednica, novinarka i univerzitetska profesorka iz Madjarske Judt Čaki, pozorišni reditelj, dramski pisac i redovni profesor režije na FDU Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, stalni član pozorišta Atelje 212 Aleksandra Janković, koreografkinja i umetnička direktorka SNDO u Amsterdamu Bojana Mladenović i vanredni profesor na odseku Drama i pozorište na Rojal Holoveju, Univerziteta u Londonu Brajs Lis.

Organizatori festivala su najavili da će Radio-televizija Srbije uživo prenositi predstavu NO43 Prljavština estonskog teatra NO99 na RTS 2 i na Trgu Nikole Pašića na specijalnoj projekciji na otvorenom a publika će u okviru glavnog programa moći da vidi i predstave koje dolaze iz Francuske, Nemačke, Hrvatske, Srbije, Švajcarske, Izraela i Belgije i jednu nemačko-rusku koprodukciju.



KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.