AAA

SCENA | 11.12.2018 17:45

Trijumfalna kapija sutra ponovo otvorena za posetioce


Trijumfalna kapija, oštećena tokom nasilja na protestu "žutih prsluka" 1. decembra, sutra će ponovo biti otvorena za posetioce, saopštio je večeras francuski Centar za istorijske i nacionalne spomenike.

"Sve mreže i oprema neophodna za bezbednost i dobro funkcionisanje spomenika su provereni i popravljeni. Neki delovi nameštaja posebno u knjižari spomenika su privremeno popravljeni u očekivanju novih", navodi se u saopštenju.

Trijumfalna kapija koja predstavlja simbol Francuske oštećena je 1. decembra. Nameštaj je uništen a neka umetnička dela oštećena dok su na fasadi ispisani grafiti, a kompjuterski uredjaji van upotrebe.

Predsednik Emanuel Makron posetio je spomenik dan posle protesta kako bi procenio štetu. Tada se pominjala šteta od nekoliko stotina hiljada evra.

Medju oštećenim umetničkim delima su izmedju ostalih, mermerna bista Luja Filipa Orleanskog, kao i poprsje Napoleona, navodi se u saopštenju i dodaje da su ukradena dela sa izložbenog prostora, medju kojima jedna gipsana maketa iz 30-ih godina.

Trijumfalnu kapiju, u čijem se sastavu nalazi i Grob neznanog junaka, godišnje poseti oko 1,5 miliona ljudi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.