AAA

SCENA | 12.01.2019 20:55

Najstariji grad u Bugarskoj Plovdiv zvanično Evropska prestonica kulture


Najstariji grad u Bugarskoj Plovdiv zvanično je danas postao Evropska prestonica kulture za 2019. godinu, saopšteno je u Sofiji.

Oko 50.000 ljudi okupilo se danas na glavnom trgu grada gde je priredjen spektakl pod nazivom "Svi smo iste boje", na kojem je učestvovalo 1.500 stranih i domaćih umetnika na nekoliko bina, prenela je agencija AP.

Pored bugarskih tradicionalnih folklornih ansambala, nastupao je hor od 200 ljudi, orkestar trubača i video predstava laserima.

Plovdiv je prvi bugarski grad koji je izabran za Evropsku prestonicu kulture a program organizuje pod motom "Zajedno". To je drugi po veličini grad Bugarske i sedište istoimene Plovdivske oblasti. Grad ima istoriju dugu 8.000 godina i spada u najstarije evropske gradove.

U Plovdivu će tokom 2019. biti organizovano više od 300 dogadjaja, kao i širom Južnog centralnog regiona Bugarske i u gradovima Varna, Sofija i Veliko Trnovo, uključujući festivale i projekte u zajednici na teme povezane sa Plovdivom, njegovom istorijom, kulturnim nasledjem i izazovima s kojima se grad suočava.

Biće organizovane i izložbe posvećene ćirilici, kao i zajedničke pozorišne predstave sa predstavnicima iz zemalja Zapadnog Balkana, romske i turske zajednice.

Pored Plovdiva Evropska prestonica kulture za ovu godinu je i italijanski grad Matera. Svečani početak u Materi je zakazan 19. i 20. januara.

Evropske prestonice kulture u 2018. su bili gradovi Luvarden u Holandiji i Valeta na Malti.

Program Evropska prestonica kulture ustanovljen je 1985. na inicijativu tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.