AAA

SCENA | 30.01.2019 19:45 > 30.01 19:45

Fabrici i Popa otvorili Festival evropskog filma


Šef Delegacije Eu u Srbiji Sem Fabrici i ambasadorka Rumunije Kristina-Oana Popa otvorili su danas u Beogradu sedmi Festival evropskog filma u glavnom gradu Srbije.

Festival je otvoren projekcijom rumunskog filma "Rodjendan", čime je odata počast rumunskom predsedavanju Evropskom unijom.

Popa se zahvallila prisutnima i rekla da je reč o "dirljivom" trenutku za njenu zemlju.

"Rumunski film je dosta uznapredovao u poslednjih 10 ili 15 godina. Kao članica EU znamo snagu kulture i meke moći, a današnji dogadjaj pokazuje da nas kultura ujedinjuje", rekla je Popa pre projekcije.

Prema njenim rečima, kvalitet rumunske kinematografije se najbolje vidi po tome što su filmovi i reditelji iz njene zemlje osvajali nagrade na Venecijanskom, Berlinskom i Kanskom festivalu.

"Sve je odlično", rekla je ambasadorka.

Fabrici je rekao da su tokom festivala u drugim gradovima Srbije prikazani filmovi iz 20 članica EU i da ih je pogledalo više od 6.000 ljudi.

"Prethodna, 2018. godina bila je važna za kulturu, imali smo mnogo dogadjaja, i drago mi je što i ova počinje na taj način", naveo je Fabrici.

Beogradjani će u EU info centru do 8. februara moći da vide 27 filmova raznih žanrova sa zajedničkom temom kulturnog nasledja.

Festival je pre Beograda bio u 14 gradova Srbije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.