AAA

SCENA | 02.02.2019 14:50 > 02.02 14:50

U Parizu sahranjen francuski kompozitor Mišel Legran

Francuski kompozitor Mišel Legran koji se proslavio muzikom za filmove "Šerburški kišobrani" i "Devojke iz Rošfora", sahranjen je na pariskom groblju Per Lašez gde su brojni umetnici došli da mu odaju počast, preneli su danas francuski mediji.

Na komemoraciji prethodno održanoj u pozorištu Marinji govorila je rediteljka Anjes Varda koja je rekla da je teško stajati pored Legranovog kovčega i da su tokom poslednjeg susreta zajedno evocirali uspomene uz dosta emocija.

Legran, koji je preminuo 26. januara u 86. godini, tokom karijere duge pola veka koja mu je donela svetsku slavu i tri Oskara, radio je s velikim imenima od Reja Čarlsa do Orsona Velsa, kao i sa Žanom Koktoom, Frenkom Sinatrom, Šarlom Treneom i Edit Pjaf.

Na prostorima bivše Jugoslavije je poznat po saradnji s Terezom Kesovijom.

Počeo je da komponuje filmsku muziku 60-ih godina s dolaskom Novog talasa. Saradjivao je sa Anjes Vardom, Žan-Lik Godarom ali najviše sa Žakom Demijom autorom ostvarenja "Šerburški kišobrani" (1964) i "Devojke iz Rošfora" (1967) sa Katrin Denev.

Legran je osvojio tri prestižna Oskara za muziku u filmovima "Afera Tomasa Krauna" (1969), "Leto 42." (1972) i "Jentl" (1984).

Na sahrani su bili izmedju ostalih, reditelj i glumac Klod Leluš i prva dama Francuske Brižit Makron.

Groblje Per Lažez u Parizu poznato je širom sveta jer su na tom mestu sahranjeni velikani svetske književnosti, umetnosti i slavne ličnosti kao što su Žan-Batist Poklen Molijer, Frederik Šopen, Oskar Vajld, Onore de Balzak, Marsel Prust, Marija Kalas, Isidora Dankan, Djoakino Rosini, Žorž Bize, Ivan Montan, Džim Morison, Simon Sinjore i Edit Pjaf.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.